A felnőttkori ADHD és alvásproblémák összefüggése

Mindenkinek 7-9 óra alvásra van szüksége minden éjszaka ahhoz, hogy napközben produktívnak és jól érezze magát. Az ADHD-s emberek azonban gyakran nehezen alszanak el vagy tudnak elaludni.

alvászavar

Foto:123rf.com

Mivel fáradtnak érzi magát, az ADHD tünetei súlyosbodnak, és ez megnehezíti a következő éjszakai alvást. Ez a ciklus pedig ismétlődik. Egy tanulmány szerint az ADHD-s emberek nagyjából kétharmada – 67%-a – nehezen alussza ki magát.

De miért? És mi a megoldás? Bár a szakértők nem tudják pontosan, hogy az alvásproblémák és az ADHD hogyan függnek össze, néhány lehetséges okot ismernek, és azt is tudják, hogy mi segíthet.

Az ADHD alvászavart okozó körülményei


A normális dolgokon túl, amelyek bárkit megakadályozhatnak abban, hogy jól aludjon, további kihívásokat jelenthet, ha valaki  ADHD-s. Ezek közé tartoznak:

Problémák a napirend betartásával. Az ADHD-s emberek gyakran könnyen elterelik a figyelmüket, és nehezen tudják abbahagyni a projekteket, kikapcsolni a megszakításokat és lefeküdni. Még ha már ágyban van is, nehéz lehet lecsendesíteni az elmét és eléggé ellazulni ahhoz, hogy el tudjon aludni.

Stimulánsok. Az ADHD kezelésére gyakran alkalmazott stimuláns gyógyszerek hatására éberebbnek érezheti magát, és nehezebben alszik. Mindez az olyan forrásokból származó koffeinen kívül, mint a kávé, a tea, az üdítő és a csokoládé.

Egyéb állapotok. Az ADHD-s emberek gyakran szorongással, depresszióval, hangulati zavarokkal vagy függőségekkel is küzdenek, ami megnehezítheti az elalvást és magát az alvást is.

depresszió

Foto:123rf.com

Az ADHD-hoz kapcsolódó alvászavarok


Az alvászavarok többet jelentenek, mint egy rossz éjszakát. És ha Önnek van ilyen, az lehetetlenné teszi a pihenését, és napközben figyelmetlenebbé és impulzívabbá teheti Önt. Ezek az állapotok annyira gyakoriak az ADHD-s emberek körében, hogy a szakértők gyakran ellenőrzik az alvásproblémákat is, amikor diagnosztizálják az ADHD-t.


A leggyakoribb alvászavarok közül néhányat érdemes figyelni:

Álmatlanság. A gyógyszerek és a napirend betartásának nehézségei mellett az ADHD-s embereknél más okok miatt is fennáll az álmatlanság kockázata. Előfordulhat, hogy éjjel energiabomba tör rájuk, valamint száguldó gondolataik vannak, amelyek megnehezítik az elalvást. Még ha sikerül is elaludniuk, az nem biztos, hogy kifejezetten pihentető – különösen, ha rémálmaik is vannak. Az alvásképtelenség miatti stressz pedig tovább súlyosbíthatja az álmatlanságot.

Cirkadián ritmushoz köthető alvászavarok. A szervezet a nap folyamán változtatásokat hajt végre, hogy alkalmazkodjon a fény és a sötétség mennyiségéhez a 24 órás időszakban. Néha előfordulhat, hogy a test nem áll összhangban a ciklussal, és nem a megfelelő időben szabadít fel olyan hormonokat, mint a melatonin. Ez viszont megnehezítheti az elalvást. Az erős fény, különösen a laptopok és a táblagépek mesterséges kék fényei kizökkenthetik a szervezet belső óráját.

Alvási apnoe. Az alvási apnoéban szenvedő személy légzése álmukban rendszeresen kimarad, majd újraindul. Ez megzavarja a pihenést, és reggel fáradtnak érzi magát. Az emberek körülbelül 3%-a, az ADHD-sok 25%-a szenved alvási apnoéban vagy valamilyen más “alvászavaros légzési problémában”. Ha hangosan horkol, érdemes ezt megemlítenie orvosának, mert ez az alvási apnoe jele lehet.

Nyugtalan láb szindróma (RLS). A tünetek közé tartozik a végtagok bizsergető érzése és az erős késztetés, hogy alvás közben mozgatni kell a lábát. Egyesek húzó, lüktető, sajgó vagy viszkető érzésként írják le a lábadban. Az emberek körülbelül 2%-ának, az ADHD-ban szenvedők 44%-ának van RLS-je.

A 7 legjobb gyógynövény az ADHD tüneteire

Mit tehet, hogy jobban aludjon?


Ha ADHD-s és alvászavarai vannak, tájékoztassa orvosát. Lehet, hogy változtatni kell a gyógyszerein, hogy könnyebben aludjon, vagy kivizsgálásra van szüksége, hogy kiderüljön, van-e más oka az alvászavarának.

Ha más okok már kizártak, akkor lehet, hogy az ADHD tünetei a felelősek. A következő egészséges szokásokkal és rutinokkal javíthat a pihenésén:

  • Kerülje a lefekvés előtti 4 órával történő szunyókálást.
  • Kerülje a koffeinfogyasztást lefekvés előtt 4 órával.
  • Ha stimuláns gyógyszert szed, azt minél korábban vegye be.
  • Legyen nyugtató lefekvési rutinja.
  • Minden nap körülbelül ugyanabban az időben feküdjön le.
  • Aludjon kényelmes ágyban, sötét és csendes szobában.
  • Kerülje a képernyők (tévék, okostelefonok stb.) és az elektronikus média nézegetését este.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.