Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

Ilyen tüneteket okoz az orrpolip

Az orrpolip nem daganat, hanem az orrnyálkahártya gyulladásos elváltozás. Ártalmatlannak azért mégsem nevezhetjük, hiszen az orrnyálkahártyán megjelenő kinövés egyre nagyobb lesz és idővel képes akár tartós orrdugulást is előidézni. Addig azonban hosszabb idő is eltelhet.

Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: egy egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei.

Kiújuló arcüreggyulladás: orrpolip és reflux is okozhatja?

Kezdeti stádiumban orrfolyás, a szaglás- és ízérzés romlása, fejfájás figyelmeztethet rá. Az orrpolip megjelenésének hátterében gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, ez is figyelmeztető jel lehet, illetve a legelső tünetek ehhez is kapcsolódhatnak, például a hátsó garatfali csorgás.

Kiknél magasabb a kockázat?

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás mellett orrpolip kialakulására hajlamosíthat az orrsövényferdülés, és a nem megfelelően kezelt szénanátha, de a genetika és a környezeti tényezők – például a légszennyezettség – szerepe is jelentős.

Így lehet diagnosztizálni

Az orrpolip fül-orr-gégészeti vizsgálattal és videoendoszkóp segítségével diagnosztizálható. Ennek során a polip pontos helyét és méretét is meg lehet állapítani. Arckoponya CBCT-vel még tovább pontosítható az idült orrmelléküreg gyulladás kiterjedtsége.

Orrspray és műtét

Szteroid orrspray segítségével késleltetni lehet az orrpolip kiújulását.

Foto:123rf.com

Korai stádiumban a kezelés leggyakrabban szteroid orrspray, esetleg szteroid tartalmú tabletta segítségével történik. Ezekkel az orrnyálkahártya-gyulladását lehet csökkenteni. A kezelés általában 1-3 hónap alatt hoz érzékelhető javulást. Kiegészítő kezelésként érdemes orröblítést végezni, fiziológiás sóoldattal. Ez patikában beszerezhető, naponta többször is alkalmazható mellékhatás mentes, átjárhatóvá teszi a melléküregeket.

 

Ha az orrpolip csak kései stádiumban kerül felismerésre, vagy egyéb, a betegség kialakulásában közrejátszó anatómiai eltérések is fennállnak, akkor műtétre van szükség a kezeléshez. Az endoszkóppal végzett beavatkozás során eltávolítják az orrpolipot, vagy polipokat. Utókezelésre és a kiújulás késleltetésére a műtét után is szükséges a szteroid orrspray használata és javasolt az orrmosás.

Ezért nem szabad elhanyagolni!

Az orrpolip súlyos szövődményeket okozhat, ha nem kezeltetjük időben. A krónikus melléküreg-gyulladás talaján heveny bakteriális vagy virális arcüreg-, rostasejt-, iköböl-, ill. homloküreg gyulladás jelentkezhet, mely a környező szervekre is kiterjedhet, pl. szemgödör vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A gyulladt orrnyálkahártya csökkent védekezőképessége miatt megnő a felső légúti fertőzések kockázata, emellett a rossz orrlégzés gyakori fülkürthuruthoz is vezethet, aminek következtében gyakoribb fülbetegségek is jelentkezhetnek.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.