Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

A cukorbetegség olyan állapot, melyet meggyógyítani nem lehet, ám szinten tartani igen.

Felvetődhet a kérdés, hogy ha terhesség során emelkedik meg a kelleténél jobban a vércukor szintje, a beteg vajon élete végéig diabéteszes lesz, vagy a szülést követően elmúlik cukorbetegség? A kérdést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

Kismamák magasabb rizikóval

A terhesség cukorbetegségre hajlamosító hatása ismert, hiszen a várandósság alatt a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár 3-4-szeresére is emelkedhet. Ha az anyai szervezet ezt a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, akkor felborul a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint megemelkedik, terhességi diabetes alakul ki.

Az, hogy cukorbeteggé válik-e, több tényező függvénye. GDM (terhességi diabetes) szempontjából veszélyeztettek: 35 év feletti anyai életkor, nagyobb testsúly (BMI 30 felett), előfordult-e az elsőfokú rokonok között diabetes, nagysúlyú magzat, ikerterhesség, asszisztált reprodukcióval létrejött terhesség.

Azoknál a terheseknél is gyakoribb, akik már úgy indulnak neki a terhességnek, hogy inzulinrezisztensek, vagyis náluk már eleve magasabb az inzulin szint.

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a magasabb rizikóval rendelkezők nem tartják be a szükséges életmódbeli javallatokat, úgy gestácios- azaz terhességi- cukorbetegség alakul ki.  Ez kezeletlen állapotban olyan veszélyeket rejt magában, mint vetélés, koraszülés, nagy súlyú baba, császármetszés, a megszületett gyermek hipoglikémiája, fertőzések, toxémia.

 

Az állapot kezelhető

Szerencsére ma már a terhesgondozás során a terhesség megállapításakor végzett laboratóriumi vizsgálatban szerepel a vércukormérés.   A terhesség 24. hetében kerül sor vércukorterhelésre. Amennyiben rizikótényezők állnak fenn, akkor már a 14-16. héten is történik, így könnyen kiszűrhető a terhességi diabetes.

 Az állapot megfelelő terápiával sikeresen kezelhető. Ehhez személyre szabott diéta, rendszeres mozgás (pl. kismama torna, jóga) szükséges. Amennyiben ez nem elegendő, inzulinkezeléstvezetünk be szoros ellenőrzés mellett

 

Visszatérhet-e a régi kerékvágásba?

terhességi cukorbetegség

Foto:123rf.com

Jó hír, hogy a terhességi cukorbetegség gyakran a szülést követően elmúlik. Természetesen ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy azoknál, akiknél már a terhesség előtt is fennállhatott cukorbetegség, csak nem tudtak róla, náluk a terhesség után is fennmarad ez az állapot, így további kezelésre van szükségük!

Amennyiben csupán a várandósság során emelkedtek meg az értékek, nagy eséllyel szülés után visszatérnek a normál tartományba. Azt meg kell jegyezni, hogy ezek után megnő a kockázata annak, hogy a későbbiekben 2-es típusú diabetes alakuljon ki- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A terhességi magasvérnyomás, vagy más néven preeclampsia betegség a mai napig is nem kap elég nagy figyelmet a kismamák részéről. Hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll.

A terhességi magasvérnyomás brutális következményekkel járhat

Utánkövetési protokoll:

  • Vércukorvizsgálatok a szülést követő napokban
  • Szülés után 6 héttel terheléses OGTT elvégzése szükséges
  • A szülést követő egy év múlva terheléses OGTT vizsgálat elvégzése javasolt
  • 2 évente vércukorterhelés kell

 

Hogy lehet elkerülni a szülés után a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?

  • Rendszeres testmozgással
  • Egészséges, változatos étrenddel

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.