Magas vérnyomás a menopauza miatt

Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér.

Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

Fotó: 123rf.com

A magas vérnyomás nem csak a férfiak problémája

Gyakori tévhit, hogy a magas vérnyomás elsősorban a férfiak problémája, holott az American Heart Association szerint a magasvérnyomás betegséggel összefüggő halálozások 52%-ban a nőket érintik. Különösen a menopauzával járó hormonális változások emelik meg a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, akár már a klimaxot megelőzően is. Ilyen változások zajlanak le ezekben az években:

Korai menopauza

Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 40 éves kor előtt jelentkeznek a változások. Egyes tanulmányok szerint ilyen esetben jellemzően vérnyomás-emelkedés is tapasztalható.

Perimenopauza

A perimenopauza az az időszak, amelyben a női szervezet felkészül a változásokra. És bár ilyenkor kisebb az esély a magasvérnyomás betegség kialakulására, mint a klimax lezárulta után, mégis fontos a rendszeres ellenőrzés.

Poszt-menopauza

Amint lezajlik a klimax, ötszörösére emelkedik a szívinfarktus rizikója – többek közt a kialakult magasvérnyomás betegség miatt.

Menopauza – 4 tévhit, amit el kell oszlatni!

Így függ össze a magas vérnyomás és a menopauza

Alapvetően a menopauza időszaka alatt jelentősen csökkenő ösztrogén hormon termelődés az oka az emelkedő vérnyomásnak. Az ösztrogénnek ugyanis elsősorban vazodilatációs hatása van, ami azt jelenti, hogy segít nyitva tartani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását – vagyis nincs szükség magasabb vérnyomásra. Másodsorban az ösztrogén segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, így megelőzi az erek beszűkülését és megkeményedését.
A menopauza azonban más szempontból is növelheti a magas vérnyomás kockázatát: a klimax ideje alatt ugyanis nagyobb az esélye a súlygyarapodásnak – a túlsúly és az elhízás pedig önálló rizikófaktora nem csak a magasvérnyomás betegségnek, de más szív-érrendszeri betegségeknek is.

Foto:123rf.com

A kezelés életmódbeli és gyógyszeres is lehet

A menopauzával összefüggő magas vérnyomásról azért is érdemes tudni, mert számos dolgot tehet egy nő ennek megelőzéséért – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen érdemes abbahagyni a dohányzást, visszafogni az alkohol- és koffeinfogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet választani, rendszeresen mozogni és törekedni az egészséges testsúly megőrzésére. Tulajdonképpen a magas vérnyomás kezelésének is ezek az elsődleges lépései. Mindemellett javasolt vérnyomásnaplót vezetni, amiből a szakorvos sok mindenre tud következtetni a kardiológiai kivizsgáláson. Ahhoz, hogy felmérjük, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés is, szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatokra, nyugalmi EKG-ra és esetleg terheléses EKG-ra, szívultrahangra, arteriográfiára is.  

Fotó: 123rf.com

Ha bebizonyosodik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, és nagyon magasak az értékek, vagy 3 hónap alatt sem reagál a vérnyomás az életmódváltásra, gyógyszerek elrendelése szükséges. Rendszerint egyetlen gyógyszert adunk egyszerre, hogy megfigyelhessük az adott személy reakcióit, bár ma már korszerű, fix gyógyszerkombinációk is elérhetők. Később, az egész életen át tartó terápia során természetesen bármikor megváltoztatható a szedett szerek dózisa, összetétele – ezért is szükségesek a rendszeres kontrollok. Mindig az adott helyzethez, állapothoz, életkorhoz, társbetegségekhez kell igazítani a kezelést, amelynek célja a lehetséges súlyos szövődmények megelőzése.

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.