Klímax harminc évesen-Miért?

A korai klimax egyre több fogamzókorú nőt érint, és gyakran ez áll a sikertelen teherbeesés hátterében. De vajon mi okozza azt, ha valaki túl korán lép be a változókorba?

A lehetséges okokról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

 

Mi a korai menopauza? 

A klimax rendszerint 45-55 éves kor között köszönt be, mely 3 fő fázisra különíthető el- azaz nem hirtelen, egyik napról (vagy egyik hónapról) a másikra megy végbe, hiszen több évet is felölelhet. Menopauzáról a hétköznapi értelembe véve akkor beszélünk, amikor a nő minimum egy éve nem tapasztalt menstruációs vérzést. Előtte természetesen már elkezdődik a folyamat, hiszen először a progeszteron, majd az ösztrogén szintje is lecsökken és csak utána szűnik meg a menstruáció. Korai klimax esetén mindez előbb megy végbe.

A korai klimax okai 

Genetika 

A genetika nagyban befolyásolja, mikor is lépünk be a változókorba. Amennyiben édesanyánknál vagy nagymamánknál hamar jelentkezett, akkor nekünk is számítani kell arra, hogy mi is korai menopauzával fogunk szembesülni. Ezt családtervezés esetén mindenképp vegyük figyelembe! 

Sugárzás, kemoterápia 

korai klimax

Foto:pixabay.com

A daganatellenes kezelések számtalan mellékhatással bírnak. Ilyen például az, hogy a menstruációs ciklust, peteérést összezavarják, nem beszélve az egyéb hormonális változásról, melyet generálhatnak. Igen gyakori, amikor a kezelések hatására korábban köszönt be a nőnél a menopauza. Éppen ezért szokták javasolni a petesejt lefagyasztást azoknak, akik gyermeket szeretnének a későbbiekben, ám sugár-vagy kemoterápián kell részt venniük. 

Autoimmun betegség 

Előfordulhat, hogy a korai klimax valamilyen autoimmun betegségre hívja fel a figyelmet, hiszen együtt járhat a két állapot. Pajzsmirigyzavar, Addison-kór esetén pl. igen gyakori. Ez utóbbi esetén a mellékvese nem tud elegendő hormont termelni, és egy téves immunválasz gyakran a petefészkeket támadja- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Csillapítsa a tüneteket 

A (korai) klimax okozta panaszok igencsak rá tudják nyomni a bélyeget a mindennapokra. A tünetek csillapítása ellen több módszer is létezik: próbálkozhat különböző gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel, ám ha nem bizonyulnak elegendőnek, úgy hormonterápiára is van lehetőség. Hogy pontosan milyenre, azt a nőgyógyász dönti el, aki számításba veszi az esetleges kontraindikációkat is. Szerencsére ma már igen ki hormontartalmú készítményekkel is igazán jó eredményeket lehet elérni, ráadásul csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a csontritkulás rizikóját is. 

Gyógynövények a klimax tüneteinek enyhítésére

Forrás: