Kismedencei gyulladás veszélyei

Bár sok nőt érint, még sem tudjuk pontosan, hogy mi is az a kismedencei gyulladás.

A köznyelven több néven ismert kismedencei gyulladás fájdalmas tünetekkel és súlyos szövődményekkel járó betegség, mely leginkább a szexuálisan aktív a hölgyeket érinti.

Többek között a felfázás vagy a petefészek-gyulladás megnevezések is ezt a kellemetlen betegséget takarják, annak ellenére, hogy a tünetek nem teljesen egyeznek meg. Valójában ez a betegség a női nemi szervek gyulladásos állapota, melyet a petevezetéken át történő fertőzés okoz.

Kiknél és miért alakul ki?

A bakteriális fertőzés leggyakrabban szexuális úton, a hüvelyen keresztül képes kialakítani a kismedencei gyulladást. Nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg azok a nők, akik már egészen fiatalon kezdik a nemi életet, sűrűn váltogatják a partnereiket, vagy nem élnek monogám kapcsolatban, így egyszerre több férfi van az életükben. Másrészt a betegség kialakulhat a spirál felhelyezését követően és fennálló nőgyógyászati problémák miatti orvosi beavatkozás után, de genetikai hajlam miatt is.

Mi okozza?

A szexuális úton terjedő fertőzések gyakran hordozzák magukkal a kismedencei gyulladás kialakulásának veszélyét. A chlamydia és gonorrhea által megbetegedett nők legtöbbször ettől a betegségtől is szenvednek, mivel a fertőzés nagy valószínűséggel előidézi a kismedencei gyulladást.

Tünetei

Fájdalmasan adja jelét a szervezet a problémának. Elsősorban erős alhasi fájdalom alakul ki általában a menstruáció után, melyet gyakran láz kísér. Nem megszokott időben jelentkező hüvelyi vérzés, a szexuális együttlét alatti fájdalom a nemi szerv és az alhas területén, amit szintén rendellenes vérzés követhet. Mivel a betegség súlyos szövődményekkel jár, mielőbb fel kell keresni a nőgyógyászt a kezelés megkezdése érdekében.

Miért veszélyes?

A gyulladásban lévő petevezeték elzáródik a fertőzés miatt összegyűlt folyadéktól, így feldagad és erős fájdalmat generál. Ha nem kezelik időben és megfelelően, meddőséget okoz. A betegség tovább terjedhet és így a szervezet más részeiben is képes gyulladást előidézni. Emellett a szervek összetapadását eredményezheti, mely szintén veszélyt jelent és mielőbb orvosi ellátást igényel.

hasfajas, kovek

Szükséges beavatkozás

Hiába kezelik a betegséget antibiotikumokkal, ha a fertőzés tályogok kialakulásához vezetett. Ekkor ugyanis elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás, hogy a tályogokat, melyek a petevezeték vagy a medence területén egyaránt megjelenhetnek, sebészeti úton eltávolítsák.

A kismedencei gyulladás a kezelés után is hosszú ideig jelent problémát a nőknek. Többnyire menstruációs panaszokkal és a méhen kívüli terhesség magas kockázatával jár.

Forrás: https://napidoktor.hu/index