Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat.

Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

Puffadás, fokozott gázképződés leggyakoribb oka

puffadás igen gyakori panasznak számít, melyet legtöbbször a hüvelyesek és a K-betűs ételek fogyasztása után lehet tapasztalni. Ilyen esetben nem áll semmilyen kóros egészségügyi állapot a háttérben, csupán arról van szó, hogy ezen ételek lebontása során a bélben lévő baktériumok gázokat termelnek, illetve melléktermékként jelenhetnek meg.

Sokan tapasztalhatják tejtermékek fogyasztása után is, ám ekkor már laktózintolerancia esélye áll fenn, mivel ekkor hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami puffadást okozhat.

Mind felnőtteknél, mind csecsemőknél okozhatja a problémát továbbá levegőnyelés is, melyet főleg a túlzott habzsolás vált ki.

Egészségügyi okok a fokozott gázképződés mögött

 • bélgázosság hormonzavar miatt

 

 

 • Laktózintolerancia , fruktózintolerancia
 • IBS
 • Szívbetegség
 • Hormonzavar
 • Felszívódási zavarok
 • Stressz
 • Gyógyszerek (pl.antibioikum)

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben gyakran kínozzák önt a szelek, azért a hormonjait is okolhatja, hiszen azok játéka is generálhatja a problémát.

Menstruáció: menstruáció előtt, a PMS tünetei közt sokan tapasztalnak haspuffadást, fokozott gázképződést. A nők nagy része tapasztalja a panaszt, melyért az emelkedő ösztrogén és a csökkenő progeszteronszint a felelős.

IR: az inzulinrezisztencia miatt egy sor kellemetlen tünet jelentkezhet: ilyen pl. a fokozott bélgázképződés is, melyet csak tovább ront, ha az érintett “bűnözik”.

Ösztrogéndominancia: a túl magas ösztrogénszint lassítja az emésztést, ami puffadáshoz, bélgörcsökhöz vezet. Ösztrogéndominancia kialakulhat, ha a kelleténél több az ösztrogén, de úgy is, ha a progeszteron mennyisége csökken le valamilyen oknál fogva (pl. perimenopauza).

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lényegesen lelassul, aminek következtében az ételek tovább tartózkodnak a belekben, székrekedés alakul ki, és az érintett ezért sokat szenved a szelek miatt- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Vessen véget a kellemetlenségnek

bélgázosság hormonok miatt

Amennyiben az embert gyakran kínozzák a szelek, sokszor nincs is kedve kimozdulnia otthonról és társaságba járnia, hiszen a probléma igen kellemetlen. Pedig az esetek többségében az állapot igenis kezelhető, csak utána kell járni, vajon mi is húzódik mögötte. Ehhez több dologra kell odafigyelni: az étkezésre, mozgásra (hiszen a mozgáshiány is kiválthatja), valamint érdemes szakembert is felkeresni, hiszen, ha valamilyen betegség okozza, úgy a probléma csakis a terápia hatására fog megszűnni.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Egy válasz

 1. István

  A szelek,a tavaszi szelek!Ványadt Ványatovics,már a szelek sem a régiek!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.