Kiderült : A nőknél a méhben lévő hormonszintek miatt alakulhat ki a migrén

A migrén 2-3-szor több nőt érint, mint férfit
Egy nagyszabású ikervizsgálat szerint kapcsolat van a migrén kockázata és az anyaméhben lévő hormonszintek között.
A migrén kezelési lehetőségei az elmúlt néhány évben bővültek. A felnőttkori migrén kialakulásának kockázatát befolyásolhatja a születés előtti, méhen belüli hormonszint – derül ki a Pain Research című folyóiratban közzétett új tanulmányból.

A San Diegói Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói a világ legnagyobb ikreket tartalmazó adatbázisát használták fel arra, hogy megvizsgálják a születés előtti környezet szerepét a migrén kockázatának nemi különbségeiben.

A tanulmány arra is utal, hogy a migrén kockázatát befolyásoló gének eltérőek lehetnek a férfiak és a nők esetében. A migén meglehetősen gyakori, a világ népességének körülbelül 12 százalékát érinti.

A kutatók azt gondolták, hogy a férfi társ-ikertestvér csökkenti a migrén kockázatát a nőknél. Ehelyett az elemzés a kockázat növekedését mutatta ki a női ikertestvérrel rendelkező nőkhöz képest. A vizsgálathoz az adatok a svéd ikerregiszter 51 872 résztvevőjétől származnak. Az adatok azonos nemű egypetéjű és kétpetéjű ikrekre, valamint ellentétes nemű kétpetéjű ikrekre vonatkoztak.

A migrén megjelenésekor betöltött életkorra vonatkozóan nem állt rendelkezésre információ, így a hormonális változásokat, például a pubertást nem lehetett értékelni.

A tanulmány szerzői remélik, hogy kutatásuk a migrén hatékonyabb és célzottabb kezeléséhez vezet majd.

Foto:123rf.com

“Tanulmányunk eredményei azért fontosak, mert minél jobban megértjük a migrén kialakulásához hozzájáruló tényezőket, és különösen a férfiak és nők közötti különbségeket, annál több lehetőség nyílik a klinikai ellátás, a diagnosztikai képességek és a terápiás beavatkozások javítására mind a férfiak, mind a nők esetében” – mondta Matthew Panizzon, PhD, az UCSD neuropszichológia adjunktusa és a tanulmány vezető kutatója egy nyilatkozatban.

Ha az anyukának migrénje van, a lányai is nagyobb valószínűséggel lesznek migrénesek. Ha az apának migrénje van, valószínűbb, hogy a fiainak is lesz, de erre nincs garancia. Az alma nem esik messze a fájától, de mindenki új paklit kap.

Foto:123rf.com

Egy lépés előre a kutatásban
Dr. Brian Boyd neurológus és a kaliforniai Orange-ban található Providence St. Joseph Kórház főorvosa elmondta, hogy lenyűgözőnek találta a tanulmányt.

Úgy érzem, mintha még jobban bepillantanánk a függöny mögé, hogy megértsük a migrénhez vezető folyamatot és a betegek tapasztalatait” – mondta Boyd –Megpróbálom felvilágosítani a betegeket, hogy a migrén nem egy olyan állapot, amelyet gyógyítani tudunk, hanem egy érzékeny agy, amelyet örököltek” – mondta. A tanulmány eredményeként tudjuk, hogy a hormonok hatása már a születés előtt, a méhen belül elkezdődik. Minél többet értünk meg, annál inkább ki tudunk dolgozni egy olyan stratégiát, amellyel előrébb juthatunk a kezelésben”.

Vesztibuláris migrén diéta: Hogy működik?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.