Fogamzásgátló fejfájásra

A régen fogamzásgátlókban használt szexhormon, a természetes progeszteron lehet, hogy a súlyos fejsérülések kezelésében is hasznos lehet.

Fogamzásgátló az agysérülések esetében

Klinikai kísérletek folynak az új gyógyszer tesztelésében, amely fejlesztői szerint megmentheti egyes páciensek életét, és csökkentheti az agysérülés mértékét. A kísérletben összesen 17 kórház 1000 betege vesz részt. A kutatást Dr. David Wright, az Atlanta Egyetem sürgősségi gyógyászati professzora vezeti.

Foto:123rf.com

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a progeszteron segíti a neuronok fejlődését az agyban, és hogy a hormon védő hatást fejt ki az agyszövetre. A traumás agysérülés rendkívül összetett dolog, a szövetek megduzzadnak, a neuronok pedig megsérülnek és el is pusztulhatnak – nyilatkozta Dr. Wright – A progeszteron ezeken a problémákon egyszerre segít.

A vizsgálati adatok szerint a progeszteron sikeresen csökkenti a traumás agysérültek körében a súlyos agysérülés és a halál lehetőségét.

A szer aktív összetevője, a természetes progeszteron nagyon hasonló ahhoz, amit a korai fogamzásgátló tabletták előállításához használtak. Ezeket mostanában már a progesztin nevű szintetikus progeszteronnal helyettesítik, de az agysérülés ellen csak a természetes hormon véd meg.

A fejfájás a leggyakoribb panasz, ami miatt ideggyógyászhoz fordulnak az emberek.

Abroncsszerűen lüktet, szorít, vagy szemfájdalmat okoz? – A fejfájás okai

Forrás: https://napidoktor.hu/index