Felesleges a mammográfia?

Amerikai kutatók szerint minden negyedik, szűrés útján felfedezett mellrák olyan, hogy sosem vezet halálhoz, illetve okoz tüneteket.

A Harvard Közegészségügyi Karának tudósai 39 888 norvég nő esetét vizsgálták meg, és azt állítják, hogy 15 és 25 százalék között mozog azok száma, akiket „túldiagnosztizáltak”, emiatt pedig feleslegesen műtötték és kezelték őket kemoterápiával vagy sugárzással. Angliában éppen felülvizsgálják a szűrés szükségességét, mivel nagy az ellentmondás a hatásosságával kapcsolatban. A világ egészségügyi szervezetei azon elv alapján dolgoznak, hogy a szűrés életeket menthet. Néhány kutató szerint azonban többet árthat, mint amennyit használ.

Norvégiában különböző időpontokban vezették be a mammográfiás szűrést 1996 és 2005 között, így nyomon tudták követni annak hatásait. Az eredmények, melyek az Annals of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg, azt mutatták, hogy a mellrákos esetek 15-25 százalékát túldiagnosztizálták a szűrés során. 2500 nőből 1 életét menti meg a vizsgálat, de 10 esetből hatszor túlzásba viszik a kezelést. Dr Mette Kalager kutató elmondta: „A mammográfia talán nem a legmegfelelőbb a mellrák szűrésére, mert nem tud különbséget tenni a progresszív és nem progresszív daganat között. A radiológusok képesek megtalálni a legkisebb tumort is, hogy a gyógyulás érdekében a lehető legtöbbet felfedezzék. A jelen kutatás azonban azt támasztja alá, hogy ez a gyakorlat gondokat okoz, olyan eseteket is kezelni kezdenek, melyek sosem okoznának tüneteket, vagy halált.”

mellek

Dr Julie Sharp, A Brit Rákkutatás vezető tudományos információs menedzsere a következőket tette hozzá: „A Brit Rákkutatás a Nemzeti Rákkutatási Igazgatóval dolgozik együtt egy független áttekintésen. A nőknek pontosabb, bizonyítékra alapuló és tiszta információra van szükségük, hogy meghozhassák átgondolt döntésüket a mammográfiával kapcsolatban. Személyes elhatározásuk, hogy részt vesznek-e a szűrésen, de ehhez el kell nekik magyarázni a lehetséges előnyöket és hátrányokat is. Amíg az áttekintés eredménye meg nem születik, addig az álláspontunk az, hogy támogatjuk a mammográfiás vizsgálatokat.”

Dr Caitlin Palframan, a Mellrák Áttörés vezérelv-menedzsere elmondta: „A túldiagnosztizált mellrákos esetek aránya széles körben vitát váltott ki és összezavarják a nőket a rákszűrés eredményességével kapcsolatban. Ezzel együtt mi úgy véljük, a szűrés létfontosságú, mivel segít a korai felismerésben, amikor még nem kell agresszív kezelést alkalmazni és túlélés esélye is jobb.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


7 hozzászólás

 1. Aniko

  Nekem is a mammográfiás szűrésen derült ki a rosszindulatú daganat, amely már a nyirokcsomókra is átterjedt, ezért én hálás vagyok a rendszernek, ugyanis én még nem vettem észre és lehet, hogy mire észreveszem, már késő. Persze még nem tudom, hogy mennyit élhetek ezzel a betegséggel, de merem remélni, hogy sikeres lesz a kezelés, amely 6 kemóból és még nem tudom, mennyi sugárból fog állni. Ennek függvényében én mindenkinek tanácsolom, hogy menjen el szűrésre.

  Válasz
 2. alex53

  Az oda-vissza üzengetés, nem túl értelmes ebben a témában sem, bizonyára valahol középen van a megoldás! Amennyiben valósak a 15-25% közötti túldiagnosztizálással kapcsolatos állítások, az nagyon nagy hibaszázalék, javítani kell!(ene…)
  A “…10 esetből hatszor túlzásba viszik a kezelést…”, pedig már egyszerűen érthetetlen! A mammográfia, csupán “előszűrés”, és amennyiben valakinél rendellenességet tapasztalnak, (diagnosztizálnak) akkor a további vizsgálatok (MRI, CT, Szövettan…) hivatottak a továbbiakat, (kezelést is) meghatározni, vagy elvetni! [Hasonlóan a tüdő rtg. felvételekhez!]
  Természetesen, ha 40000 ember vizsgálatánál egy valakit sikerül megmenteni, az is nagy eredmény, de azért nem kell, (szabad) felesleges kezeléseket végezni egészséges embereken, mert ezek a kezelések sem ártalmatlanok!
  Nem is értem az itt felsorolt anomáliákat…!

  Válasz
 3. Alex

  Mindig rettegésben és félelemben kell élni! Állandóan szűrésekre járni, mintha ez az élet természetes velejárója lenne!

  Válasz
 4. Regős csilla

  Nekem 2003-ban általam kért mammográfia fedezte fel az 5-9mm-es csomót. Mintavétel után azonnal műtöttek. Az első nyirokcsomót vették csak ki. Rendben volt. Nem volt áttét!! Csak sugarat kaptam, nem kellett kemoterápia. Alig látszik a műtét helye.Azóta is minden évben küld az onkológus mammográfiára. Csak hálás lehetek hogy önként mentem,mert nagyon időben felfedezték. Ötven éves koromtól magam kértem a beutalót, most 73 éves vagyok! Csak biztatni tudok mindenkit!!!

  Válasz
 5. Ági

  2018.03.05. Apro savós cseppeket láttam reggel a hálóingemen. Mammográfia: negatív
  R1 K1 U1, sine morbo mammae,kóros nem tapintható
  06.05. időnként áttetsző folyadék csepp nyoma a jobb mellből, Cytológiai mintavétel eredménye után core biopsia,UH vizsgálat után MR és 2018.10. azonnal műtét!
  Kedves Nőtársaim! Minden apró tünetre figyelni kell,még a negatív mammográfia eredmény után is és azonnal forduljanak szakorvoshoz!

  Válasz
 6. Fazekas Ferencné

  Én 73 éves koromban magam éreztem a csomót igy mentem el mammográfiára, ami annyira fájdalmas volt, hogy jeleztem, ha eddig nem volt most ettől lesz rákos a daganatom, utána mintavételt végeztek egy tüvel, aminek a csomója a mai napig megvan, kivették a csomót és a nyirokmirigyeket is, mondván tiszta vagyok, de küldtek kemóra és sugárkezelésre amit én nem vállaltam. Azóta semmi bajom, minden rendben van, csak a tü általi csomó fájdalmas időnként, és a hegek az időjárási viszonyok alapján. Ja ez 3 éve volt.

  Válasz
 7. Erzsi

  Kedves Fazekas Ferencné! Kétszer voltam mammográfián, és hasonló volt a véleményem, mint neked: “ami annyira fájdalmas volt, hogy jeleztem, ha eddig nem volt most ettől lesz rákos a daganatom”. Úgy gondolom, olyan vizsgálati módot kellene alkalmazni, ami nem szorítja, nyomorítja össze a mellet. Kizártnak tartom, hogy ez a vizsgálat ne járna veszéllyel. Az önellenőrzést fontosnak tartom, vagy ha a családban volt már ilyen betegség illetve egyéb, rizikónövelő tényező, de ekkor inkább ultrahang-vizsgálat legyen, ne prés.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.