Ezt hibázzuk el az újévi fogadalmaknál

Az éjfél előtti perceknek varázsa van. Azt érezheti az ember, hogy erős és képes minden akadályt legyőzni, holott a racionalitás az, hogy nem erősebb és nem jobb annál, mint amilyen két nappal korábban volt.

A fogadalmak többsége már akkor halálra van ítélve, amikor kimondjuk. Szilveszter éjszakája még mágikus. Erősek vagyunk, kimondjuk és elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni. A lelkesedést lustaság követi, majd kudarc, de nem mindenkinél.

Szilveszter éjszakáján tízből hét magyar lelkesen és csillogó szemmel sorolja, hogy lefogy, többet sportol, nem iszik egy korty alkoholt sem, és örökre búcsút mond a ciginek. Netán azt, hogy gazdag lesz, megtalálja élete párját, otthagyja utált munkahelyét, megtanul egy új nyelvet, vagy azt, hogy morcos fej helyett csak mosolyogni fog az emberekre.

Az emberek kétharmada fogadkozik

“Az emberek kétharmada fogadalmat tesz az év utolsó napján. A legtöbben azt fogadják meg, hogy rendszeresen eljárnak sportolni, a második helyen a táplálkozással kapcsolatos fogadalmak állnak, míg a dobogó harmadik fokán a szenvedélyektől való megválás” – mesélte tapasztalatait Makai Gábor, klinikai szakpszichológus.

siker

Foto:pixabay.com

Nagy a lelkesedés a konditermekben

Már most érzik az újévi fogadalmak hatását a konditermekben: másfélszeresére ugrott a vendégek száma. Nők és férfiak vegyesen vannak az újak között, és főként az irányított csoportos foglalkozásokon vesznek részt – mondták a hirado.hu-nak az egyik éjjel-nappal nyitva tartó konditerem-hálózat óbudai termében.

A recepciós tapasztalatai szerint a lelkesedés egész januárban kitart, de még márciusban is érezhetően több vendégük van, a megszokottnak tekinthető vendégszint áprilisban áll vissza.

Idén végre találok valakit – a társkereső oldalak is dübörögnek

A társkeresők látogatottsága is megugrik az ünnepek alatt. Az egyedülállókban fellángoló pártalálási vágy kitart egészen január végéig. Az egyik legnagyobb társkereső oldal marketingvezetője szerint ez az újévi fogadalmakkal magyarázható, „sokan megfogadják, hogy idén végre találok valakit’”, de februártól alábbhagy ez a vágy.

Ezzel bukják el a fogyókúrát a fogyókúrázók

“Háromból két magyar felnőtt elhízott vagy túlsúlyos. Sokan azt fogadják meg, hogy ennek január elsejétől vége, és megszabadulnak a fránya kilóktól. Ez a fogadalom sokszor akkor születik, amikor lelkiismeret-furdalást éreznek amiatt, hogy a negyedik szelet bejglit még két szaloncukorral is lekísérik. A könnyen jött elhatározások azonban tiszavirág életűek lehetnek” – mondta Antal Emese.

A dietetikus szerint fejben dől el minden. Akikben erős az elhatározás, és gyors siker helyett hosszú távon gondolkodnak, például a tervük az, hogy nyárra lefogyjanak, könnyebben kitartanak. De a többség gyors sikerre vágyik, ez a legnagyobb hiba. Sokan próbáltak már sokféleképpen lefogyni, és bár bíznak a legújabb csodamódszerben, amit éppen a fodrásznál hallottak, legbelül már kételkedés van bennük. Ők megpróbálják, de ha nem megy, könnyen feladják.

Varázslat? – Nem, csak egy új nap!

Sokan úgy érzik, hogy január elseje varázslatos erővel bír és újévkor olyan változásokat szeretnének elérni, amire az elmúlt évben nem volt képesek. Ennek oka, hogy az ember óhatatlanul is megvizsgálja az elmúlt évét, mérleget vet. Ekkor döbben rá, hogy mennyi mindent elszalasztott, vagy, hogy rossz úton halad, s ha így folytatja, újabb kudarc éri. Ekkor úgy dönt, a tettek mezejére lép, és változtat addigi életén, meglépi, amire nem volt képes korábban, sokszor elhamarkodott kijelentést, vágyat fogalmaz meg.

Fotó: 123rf.com

„Az éjfél előtti perceknek varázsa van. Azt érezheti az ember, hogy erős, és képes minden akadályt legyőzni, holott a racionalitás az, hogy nem erősebb és nem jobb annál, amilyen két nappal korábban volt” – mondta a hirado.hu-nak Makai Gábor, klinikai szakpszichológus.

Mágikus hatást tulajdonítunk az újévnek

Régen a népi jóslatok főként a bőségre, a gazdagságra vonatkoztak, de már a múltban is fellelhető volt az egyéni vágy például a házassággal kapcsolatban. Megjósolták, hogy férjhez megy-e a lány, illetve a jövendőbelijének a nevét. A régi hagyományok szerint nem volt szabad elsején kidobni a szemetet, mert úgy vélték kitessékelik a szerencsét a házból.

„Az újévnek régen is megvolt a mágikus hatása. Azt gondolták az emberek, hogy amit akkor tesznek vagy megfogadnak nagyobb hatással bír. Ennek az erejében bíztak akkor is, és most is” – ezt már Tátrai Zsuzsanna mondta. A néprajzkutató szerint az újévi fogadalmak hagyománya maximum pár évszázados múltra tekint vissza és a szilveszteri, újévi népi jóslatokból, varázslatokból született.

A néprajzkutató úgy véli, ha az újévi fogadalom mellett dönt az ember, azt érezheti, hogy nincs teljesen kiszolgáltatva a sorsnak, hanem képes ő dönteni és cselekedni.

Ezért bukjuk a fogadalmakat

Megfogadni viszont sokkal könnyebb, mint betartani. Erre a szilveszterkor még akarattól duzzadó ember is rájön. Míg kezdetben óriási a lelkesedés, idővel ez alábbhagy, a nagy tervek elhalványulnak, majd semmivé lesznek. A kifogásokat követően egyszer csak arra eszmél, hogy csokival a szájában éppen a kedvenc tévésorozatát bámulja a kanapén ülve, vagy a két hónapos, dohányzás nélküli lét után láncdohányozva próbálja behozni a lemaradást.

“Nem elég a párna alá tenni a mintaétrendet, sokszor a kitartás hiányzik. A fő gond azonban az, hogy az újévi fogadalom nincs megalapozva, nem gondoljuk át, és nem készülünk fel rá. Ha csak spontán módon kijelentjük, hogy lefogyunk, vagy azt, hogy holnaptól nem gyújtunk rá, az halálra van ítélve, mert fejben kell eldönteni és célirányosan felkészülni a tervünk betartására” – magyarázta Makai Gábor.

nyugalom

Ne keseredjen el senki. Vannak sikeres fogadalmak is, bár tény, hogy ez a kevesebb. Az újévi tervek, vágyott elképzelések akkor érhetnek célt, ha konkrétan megfogalmazzuk, mit is szeretnénk. Nem azt mondja az ember, hogy le akar fogyni, hanem jelölje ki az oda vezető utat. Például azt, hogy hetente kétszer eljár úszni, és az esti tévézésnél nem eszik csokit. „Soha ne olyan célt tűzzünk aki, ami végletes. Ha valaki napi három tábla csokit evett meg, az miből gondolja, hogy azt egyik napról a másikra fel tudja adni?” – vetette fel a pszichológus.

Kudarc követi a feladott fogadalmakat

Érdemes végiggondolni azt is, hogy a változás felé vezető úton lesznek nehézségek és visszaesések. Ekkor nem szabad feladni, menni kell az előre eltervezett úton. Aki feladja újévi fogadalmát, annál kudarcélmény jelentkezhet, felléphet az önmarcangolás, önmagunk leértékelése. A pszichológus szerint ennek elkerülésére még most sem késő elkészíteni a vágyott cél eléréshez szükséges cselekvési tervet.

Újév, új lap, új élet

Az újévre, egy új hónapra és egy új hétre is hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy tiszta lapra, egy új lehetőségre, ami mentes a múlttól. Ezért kezd az ember például szerda helyett hétfőn diétázni. A pszichológus szerint “mindig tiszta lappal akarunk elindulni, mert akkor azt gondoljuk, hogy egy új fejeztet nyitottunk az életünkbe”.

Forrás: Hirado