A személyiséged megóvhatja, de akár öregítheti is az agyadat – derül ki a tanulmányból

Egy új tanulmány szerint bizonyos személyiségjegyek kulcsfontosságú tényezői lehetnek annak, hogy az emberek később enyhe kognitív károsodásban szenvednek-e.

A lelkiismeretesebb és extrovertáltabb ember hosszabb ideig tartja távol a leépülést, míg a magasabb szintű neuroticizmus növeli a demencia esélyét – derül ki a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban tegnap megjelent tanulmányból.

A személyiségjegyek viszonylag tartós gondolkodási és viselkedési mintákat tükröznek, amelyek az egész életpálya során halmozottan befolyásolhatják az egészséges és egészségtelen viselkedési és gondolkodási mintákat” – mondta Tomiko Yoneda, a kanadai Victoria Egyetem pszichológia posztdoktori hallgatója, a kutatás vezető szerzője.

Demencia – Ezt a hét dolgot ne mondd a betegnek!

 


“A személyes élettapasztalat hozzájárulhat bizonyos betegségek vagy rendellenességek, például az enyhe kognitív zavarokra való fogékonysághoz, de ugyanígy az életkorral összefüggő neurológiai változásokkal szembeni ellenálló képesség kialakításához is” – mondta.
Bár ez az összefüggés a klinikai gyakorlatban is megfigyelhető, nehéz eldönteni, hogy mi volt előbb, a “tyúk vagy a tojás” – mondta Dr. Richard Isaacson, a Florida Atlantic University Schmidt College of Medicine Agyegészségügyi Központjában működő Alzheimer-megelőző klinika igazgatója.
“Bizonyos tulajdonságok növelhetik a kockázatot az egész életen át tartó olyan viselkedés miatt, amely hajlamosít a kognitív hanyatlás vagy az Alzheimer-kór kialakulására, vagy lehet, hogy inkább közvetlen biológiai szerepe van a betegség korai patológiájával kapcsolatban” – mondta Isaacson.
“A neuroticizmus konkrétan az egyik tulajdonság, ami eszünkbe jut, és ezt korábbi metaanalízisek is kimutatták. A panaszkodás és az aggódás a kisebb agytérfogattal függ össze. Nem világos, hogy a stressz/neuroinflammációs útvonal hajtja-e ezt. Erre nem igazán létezik mérési lehetőség, ezért nehéz bizonyítani”.

Foto:pixabay.com


A legfontosabb személyiségjegyek


A tanulmányban közel 2000 ember személyiségjegyeit elemezték, akik részt vettek a Rush Memory and Aging Projectben, egy 1997-ben kezdődött, Chicago-i idős felnőttek körében végzett longitudinális vizsgálatban. A tanulmány három kulcsfontosságú személyiségjegy – a lelkiismeretesség, az extrovertáltság és a neuroticizmus – szerepét vizsgálta abban, hogy az emberek hogyan vészelték át a kognitív hanyatlást későbbi életük során.

Foto:123rf.comHogyan válhatunk rugalmasabbá a kutatás szerint?


A neuroticizmus egy olyan személyiségvonás, amely befolyásolja, hogy az ember mennyire jól kezeli a stresszt. A neurotikus emberek szorongással, dühvel és öntudatlansággal közelítenek az élethez, és a kisebb frusztrációkat is gyakran reménytelenül nyomasztónak vagy fenyegetőnek látják.
A lelkiismeretes emberek általában magas szintű önfegyelemmel rendelkeznek, szervezettek és céltudatosak, míg az extrovertáltak lelkesek az élet iránt, gyakran magabiztosak és nyitottak.
A lelkiismeretességben magas pontszámmal, illetve a neuroticizmusban alacsony pontszámmal rendelkező embereknél szignifikánsan kisebb valószínűséggel alakult ki kognitív zavar a vizsgálat során.

Minden további hat pont, amelyet egy személy a lelkiismeretességi skálán elért, “22%-kal csökkentette a normál kognitív működésből a kognitív károsodásba való átmenet kockázatát” – mondta Yoneda.
Ez azt jelentheti, hogy egy 80 éves, nyitott hozzáállású személy két évvel tovább él kognitív problémák nélkül, mint az, aki szorongó alkat – áll a tanulmányban.
A tanulmány szerint az extrovertáltabb és szociálisan elkötelezettebb emberek további egy év demenciamentes életet biztosítanak maguknak. 

A neuroticizmus szintjének emelkedésével azonban a kognitív hanyatlásba való átmenet kockázata is nőtt: Yoneda szerint minden további hét pont a skálán “12%-kal megnövekedett kockázattal járt”, ami legalább egy évnyi egészséges kognitív képesség elvesztését jelentheti. Nem ez a tanulmány az első, amely összefüggést mutat ki a személyiség és az agyműködés között.

Foto:123rf.com

Tehát az élményekre nyitottabb, lelkiismeretesebb és kevésbé neurotikus emberek kognitív szempontból jobban teljesítenek a teszteken, és az idővel kevésbé romlik a kognitív képességük is.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.