A magasan iskolázott nők tovább szoptatnak!

Spanyol kutatók azt vizsgálták, hogyan változtak a szoptatási szokások. Úgy tapasztalták, hogy a folyamatot többek között a jobb felvilágosítás, a nők munkába állása, a hosszabb szülési szabadság és a gazdasági-társadalmi változások befolyásolták.

„A század második feléig egy csecsemő csak akkor maradhatott életben, ha szoptatták, később azonban megjelent a mesterséges táplálás lehetősége is.” -magyarázta Juan Ramón Ordoñana, a spanyolországi Murciai Egyetem kutatója. A vizsgálatba az 1960-astól az 1990-es évekig született csecsemők és anyák adatait vonták be, a tanulmány a Journal of Human Lactation című lapban jelent meg.

A szoptatáshoz való hozzáállás ezalatt több változáson ment keresztül. 1960-ban még az anyák 61,3 százaléka szoptatott legalább a gyermek féléves koráig, ez az arány azonban 1970-re 14,4 százalékra olvadt. 1980-ban 19,2, 1990-ben pedig 29,9 százalék szoptatta a hat hónaposnál idősebb csecsemőjét. A vizsgálatba 666 anyát és első gyermeküket vonták be. Úgy tapasztalták, hogy az anyatejes táplálás szorosan összefüggött a család társadalmi helyzetével.

Ordoñana hangsúlyozta, hogy a képzett nők nem ugyanúgy álltak a kérdéshez az idők folyamán. Ők voltak azok a hetvenes évek elején, akik mindinkább felhagytak a szoptatással, majd az ő példájukat követték az évtized közepén és a nyolcvanas években az alacsonyabban iskolázott anyák. Ugyanakkor egy idő után a szoptatott csecsemők száma lassan emelkedni kezdett, és ez a trend a kilencvenes években is folytatódott. A folyamatot az fordította meg, hogy az iskolázott nők egyre inkább hallgatni kezdtek az egészségügyi szakemberek tanácsaira, és könnyen megértették az anyatej előnyeit.

Foto:123rf.com

A tanulmány szerint az ingadozás összefüggésben áll a társadalmi és a gazdasági változásokkal. A nagy családokban, ahol több generáció élt együtt, könnyebben tanulhatta meg a „szoptatás művészetét” az újdonsült anyuka, míg a kis családban a többi nő helyett már csak a partnere támogatásában bízhat.

Hasonlóan változtatta meg a táplálást a nők tömeges munkába állása. Ezzel kapcsolatban a meghosszabbított szülési szabadság hozta meg újra a természetes megoldások lehetőségét, de nőket már más hatások is érik, mielőtt gyermeket vállalnak.

Ráadásul Spanyolországban a hetvenes-nyolcvanas években még az egészségügyi szakemberek is azt javasolták az édesanyáknak, hogy tápszert adjanak újszülött gyermeküknek, míg ma már egyértelműen mindenki az anyatej mellett áll ki. Az Egészségügyi Világszervezet hat hónapos korig a kizárólagos szoptatást ajánlja.

Szülés utáni depi és zavar…Mit tehetünk?

Forrás: https://napidoktor.hu/index