Anyatej helyett pörkölt?

Az alacsony jövedelmű afroamerikai, első gyermekes anyák kezdik leggyakrabban 4 hónapos kor előtt a nyugtalan babák hozzátáplálását, derült ki a Pediatrics című folyóirat egyik tanulmányából.

A hozzátáplálás során a kizárólag anyatejből álló étrendről fokozatosan térnek át a felnőttek által is fogyasztott ételekre, a 6. hónaptól. Az Egészségügyi Világszervezet szerint „ilyenkor jelenik meg az alultápláltság sok gyereknél, ami hozzájárul ahhoz, hogy a jelenség annyira gyakori világszerte az öt év alattiak körében.” A szervezet javasolja, hogy „a hozzátáplálást 6 hónapos kortól kezdjék meg, kezdetben napi 2-3 alkalommal. 9-11 hónapos kor között ezt napi 3-4 adagra lehet emelni, majd 1 és 2 éves kor között további napi 1-2 köztes, tápláló étkezés bevezetésével.”

Alátámasztott tény, hogy a nyugtalan természet összefügg a csecsemőkori gyors növekedéssel és a gyermekkori elhízással. A szülők gyakran étellel nyugtatják meg az örökmozgó csecsemőt, ez is az egyik oka lehet, amiért túl korán elkezdik a hozzátáplálást. Eddig azonban csak kevés tanulmány vizsgálta a szülő által észlelt viselkedés és a hozzátáplálás összefüggését. Az Észak-Carolinai Egyetemről Heather Wasser és munkatársai azzal a céllal végezték el kutatásukat, hogy felmérjék a 0-4 hónapos gyermekek táplálási szokásait az alacsony jövedelmű, afroamerikai, elsőgyermekes anyák körében; illetve, hogy megvizsgálják a gyermek szubjektív temperamentumának és a hozzátáplálás korai bevezetésének összefüggéseit.

babaetel1

Az eredményekből az derült ki, hogy ez a populáció gyakran kezdi a felnőtt táplálékok adagolását 4 hónapos kor előtt. A kisbabák 77 százalékát szilárd étellel etették 3 hónapos korában, 25 százalékuk kapott gyümölcslevet, és csak 6 százalék élt kizárólag anyatejen. A tápszer mellé szilárd ételt vagy gyümölcslevet is fogyasztó csecsemők napi 100 kalóriával kaptak többet, mint a csak tápszerrel etetett társaik.

A szoptatás, az anya elhízása és depresszív tünetei szintén szorosan összefüggtek a korai hozzátáplálással. Az elhízott és depressziós anyukák kisebb arányban kezdték a 4. hónap előtt gyümölcslével itatni babájukat. „Több szempontból is összefügg a korai hozzátáplálással az, ahogy az anya a saját gyermekének viselkedéséhez viszonyul. Ezt kell a további kutatások során is vizsgálni. Olyan tanácsadói módszereket kell kifejleszteni, melyek segítenek az anyáknak abban, hogy az optimális etetési módszert garantálni lehessen. Mivel a szoptatás megelőzheti a korai hozzátáplálás jelenségét, ezt a populációt kellene megcélozni a természetes táplálást szorgalmazó kampányokkal.” – mondták el a kutatók.

Forrás: