A fogamzásgátlók hatása a májra

Mióta az első hormonális fogamzásgátló tabletta a piacra került az 1960-as években, több kutatás bizonyította a hatékonyságát. Ezzel együtt számos mellékhatásuk is bizonyítást nyert.

Nem túl gyakori, de annál súlyosabb következménye a szedésnek a májon mutatkozik, mivel a máj kulcsszerepet játszik a tabletta lebontásában és hasznosulásában.

 

A máj a szervezet „boszorkánykonyhája”

A szájon át szedett gyógyszerek, így a fogamzásgátló tabletták is, a bélből felszívódva a májba kerülnek elsőként, ahol lebontásuk kezdődik meg. Ezt nevezik „first pass” mechanizmusnak. Ezen okok miatt szükséges bizonyos gyógyszereknél nagyobb hatóanyag koncentráció alkalmazása – ahogyan a fogamzásgátló esetében is – mivel mire a gyógyszer a célszervhez elér a véráram útján, addigra a hatóanyag egy része már lebomlott. A helyi hormontartalmú (pl. a hüvelygyűrű), vagy hormonmentes méhen belüli eszközök (pl. a Rézgyöngy, vagy spirálok) ezt a mechanizmust kerülik ki.

fogamzasgatlo3

Foto:123rf.com

A májbetegségekben a gyógyszerek lebontása csökken, vagy teljesen leáll, ezért az amúgy nem káros gyógyszerek is mérgezést tudnak okozni. Nincs ez másként az alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók esetében sem, melyek koncentrációja ebben az esetben feldúsul a vérben, így a mellékhatások is súlyosabban jelentkeznek. Májbetegségek esetén a fogamzásgátló tabletták ellenjavalltak.

 

Rézgyöngy díszdobozban

Számos tanulmány bizonyította a májbetegségek és orális fogamzásgátló használat közötti összefüggést. Okozhatnak teljesen újonnan megjelenő betegségeket vagy egy már meglévő lappangó eltérést súlyosbíthatnak. A máj egésze célpont lehet, a leggyakoribb komplikációk a következőek: epepangás, vérzés, jó-és rosszindulatú májdaganatok, a máj véna trombózisa, a máj kötőszövetes átalakulása, máj-sejtek duzzadása és epekövesség. Bár az igaz, hogy ezek gyakrabban jelentkeznek hosszú távú és nagy dózisú hormon szedés mellett, de kutatások bizonyították, hogy a legújabb generációs, minimális hormontartalmú tabletta szedésénél is kialakulhatnak.

Epepangás (cholestasis) és sárgaság

Ezek voltak az első jelentett májjal kapcsolatos mellékhatásai a tablettának. Az epepangás leggyakrabban az első 6 hónap során jelentkezik a következő tünetekkel: súlyvesztés, hányás, hányinger, viszketés, sötét vizelet. Azoknál a nőknél jelentették gyakrabban, akiknél korábban terhességi epepangás is előfordult. Az eltérést az ösztrogén összetevő okozza, mely kis mértékben akadályozza az epefestékek kiválasztását, ez pedig sárgasághoz vezet. A kombinált készítményekről kimutatták, hogy májenzim emelkedést is okoznak, akár egyéb tünetek nélkül is. Legtöbbször a tabletta elhagyása után a tünetek gyorsan megszűntek, néhány esetben viszont elhúzódó sárgaság és kiterjedt viszketés volt tapasztalható.

 

Peliosis hepatis és epeúti tágulat

Hosszú távú fogamzásgátló használat összefüggésbe hozható a májban található epeutak tágulatával. A peliosis hepatis egy vaszkuláris kórkép, melyet az jellemez, hogy egyes szervekben – főként a májban – különböző nagyságú, vérrel telt üregek alakulnak ki, melyet kötőszövetes átalakulás követ. Anabolikus androgén hormonokat, orális fogamzásgátlókat, emlőrák miatt tamoxifent szedőkben figyelték meg. Súlyos esetben erős fájdalommal és májszakadással, vérzéssel jár. A tabletta elhagyása után néhány esetben a tágulatok visszahúzódtak.

Epekövesség

Általában az első néhány évben jelentkezik. A nők tabletta szedés nélkül is hajlamosabbak az epehólyag betegségekre.

Fokális noduláris hiperplázia

A májsejtek duzzadásából adódó daganatszerű elváltozás. Közepe kötőszövetesen átalakulhat. Hasi nyomó érzés kísérheti és vérzésveszéllyel jár.

A máj jóindulatú daganata (hepatocellularis adenoma)

A hepatocellularis adenoma és hormonális fogamzásgátló tabletta közötti kapcsolat klinikai és epidemiológiai bizonyítást is nyert.  A tabletták bevezetése előtt ezeknek a tumoroknak az előfordulása nagyon ritka volt és elhagyásuk után a tumor kisebb lett vagy teljesen eltűnt. Genetikai tényezők is hajlamosítanak az adenoma kialakulására, mely feltehetően a májsejtek ösztrogén receptor tartalmára vezethető vissza. Leggyakrabban jó pár évvel a szedés elkezdése után jelentkezhet a következő tünetekkel: máj megnagyobbodás, fájdalom, vérzés.

A hepatikus adenoma nagyon ritka, de előfordulhat, hogy rosszindulatú daganattá alakul.

Távolba néző, szomorú hölgy

Foto:pixabay.com

A máj rosszindulatú daganata (hepatocelluláris carcinoma)

Kialakulása extrém ritka fiatal nőkben egyéb ismert májbetegség nélkül.

A máj tumorok kezelése igen komplex. Sok esetben elegendő abbahagyni a tabletta szedést és a daganat mérete csökken vagy eltűnik. Bizonyos esetekben szükség lehet műtétre, a tumor mérete miatt, vagy végső megoldásként már csak a májátültetés segíthet.

Májvéna trombózis (Budd- Chiari szindróma)

Ismert, hogy tabletta növeli a vérrögképződés esélyét. Trombózis kialakulhat a máj vénáiban is, akár egy egész tünetegyüttest kialakítva. A Budd – Chiari szindróma nagyon ritka, de súlyos betegség, az esetek 60%-a halállal végződik. Hátterében gyakran valamilyen genetikai véralvadási zavar, pl. Leiden-mutáció vagy protein C, S hiány áll.

Napjainkban sajnálatos módon egyre többen esnek át életük során legalább egy depressziós epizódon, s megszaporodott a súlyos klinikai depresszióban szenvedő betege száma is.

A hormonális fogamzásgátlók növelik a depresszió kockázatát?

A hormonális tablettákkal való összefüggését jól mutatja, hogy 1959-ben, az első fogamzásgátló tabletta megjelenése előtt nőkben és férfiakban egyenlő arányban fordult elő a szindróma, majd egy 1975-ös kutatás kétszer annyi esetet fedezett fel nőknél, mint férfiaknál, és mindössze 30%-ban tudtak bármilyen örökletes véralvadási problémát kimutatni a háttérben. Az 1959-es kutatásban 164 esetet vizsgáltak és csaknem az összes esetben használtak hormontartalmú fogamzásgátlót a nők (az átlagéletkor a Budd-Chiari szindróma kialakulásakor 32 év volt). A szindrómáról bővebben egy magyar hölgy esetén keresztül korábban itt olvashattak.

Aggodalomra ad okot, hogy hány nő szed hormonális fogamzásgátló tablettát évek óta anélkül, hogy akár csak egyszer is részletes vérvizsgálat és májfunkció vizsgálat történt volna előtte. Sokan talán a májra gyakorolt hatásairól pedig még nem is hallottak. Fontos, hogy bár az igen komoly mellékhatások ritkák, de ne feledkezzünk meg róluk.

Források: 1 2 3 4 5 6 7 8

Forrás: Femiramis