5 dolog, amit nem szabad eltitkolni a nőgyógyász elől

Dr. Lissa Rankin nőgyógyász szerint a betegek attól félnek, hogy csalódást okoznak azzal, ha beismerik, nem tökéletesek.

Rankin, és szerzőtársa, Dr. Roshini Raj, a New York Egyetem orvosi karának adjunktusa összeállítottak egy ötpontos listát arról, mit nem szabad elhallgatni a nőgyógyászok elől.

1. Ki a gyermek apja

Ez egy nagy probléma. – mondta Rankin. Eljön valaki a férjével vagy az élettársával, de hallgatnak arról, hogy esetleg mellékutcákban is járnak. Kinek a gyereke is igazából?

Miért számít?

Számos egészségügyi komplikáció merülhet fel. Ha egy nő RH negatív, az apa pedig pozitív, RH-immun-globulin oltást kell kapnia az anyának, hogy a későbbi terhességeit ne sodorja veszélybe. A nemzetiségi hovatartozás is számít. Ha például mindkét szülő askenáz zsidó, vagy afro-amerikai, speciális genetikai tanácsadás szükséges a népcsoporton belül előforduló gyakori betegségek kapcsán.

randi, hivas, telefon

2. Mennyit iszik

Legyen őszinte- tanácsolja Raj. Senki sem fog ítélkezni a beteg felett, azért kérdezzük, mert ez befolyásolja az egészségi állapotot.

Miért számít?

Aki alkoholt fogyaszt, annál megnövekszik a mellrák, és más daganattípusok kialakulásának kockázata. Az orvosok figyelmesebben ellenőrzik azt, akiről tudják, hogy iszik. Ráadásul az alkohol komolyan befolyásolhatja a gyógyszerek hatását is. Raj egyszer felírt egy gyógyszert egy olyan nőnek, aki elhallgatta, hogy iszik, mely csak a komplikációk jelentkezése után derült ki.

szexualis elet

3. Hány szexuális partnere van

Rankin említést tett egy férjezett betegéről, aki egy év után állt elő vallomásával. Beküldött egy hölgyet hozzá, hogy szűrje le nemi úton terjedő betegségekre, mert az illető harmadikként szokott csatlakozni hozzájuk a hitvesi ágyban. Egy alkalommal egy negyedik embert is bevettek az édes hármasba, és nem védekeztek. Mind megbetegedtek. Ez bizony nem csak egyedi eset.

Miért számít?

Ha valaki monogámiát hazudik, akkor az orvosa valószínűleg nem fogja kérni a nemi úton terjedő betegségek vizsgálatát.

4. Az esetleges abortuszok

Akik abortuszon estek át, sokszor félnek elismerni, ha tudják, hogy az orvosuk ellenzi ezt a beavatkozást, vagy nem tudják, miként vélekedik róla.- magyarázta Rankin. Bár az aggodalom érthető, orvosilag fontos erről tájékoztatni a nőgyógyászt.

Miért számít?

Ha valaki terméketlen, akkor két okból is fontos az előélet ismerete. Az egyik az, hogy akinek volt abortusza, egyszer már képes volt megfoganni, a rendszer tehát működik. A másik pedig, hogy az abortusz után fellépő fertőzés, vagy egy esetlegesen visszamaradt szövetdarab maga is okozhatja a kívánt gyermek megfoganását. A többszörös művi vetélés pedig a vetélés és koraszülés magasabb kockázatát vonhatja maga után. Végezetül, akinek műteni kell a méhszáját vagy a méhét, ott a korábbi abortusz által okozott sérült szövet komplikáltabbá teheti a beavatkozást.

depresszio, szex

5. Kialvó nemi vágy

Karen Taylor-Good, egy Grammy-díjra jelölt énekes gyakran tűnődik azon, miért nem kívánja úgy az intim együttlétet, mint korábban. Még most is kínosan érzem magam, ha az orvosomnak erről kell beszélnem.- ismerte el. Úgy vélem, nekünk, nőknek nyitottabbnak kell lennünk. Nem kell belepirulni abba a kérdésbe, hogy miért nem vagyunk már a régi tüzes kancák?

Miért számít?

A csökkenő libidó hormonális problémákra utalhat, például pajzsmirigy-betegségre, vagy depresszióra, és ezek mindegyikét kezelni kell, mondta Raj.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.