A mióma megelőzése rajtunk múlik

A mióma egy olyan probléma, mely jellemzően 25 éves kor felett kezdi el a nőket érinteni, 35 éves kor körül már mintegy 20%-uk érintett, és a korai változókorban ez a szám még tovább növekszik.

Egy jóindulatú daganatról van szó, mely azonban meglepően sokszor vezet hiszterektómiához, azaz a méh eltávolításához, holott erre koránt sem lenne annyiszor szükség!

Miért lesz belőle méheltávolítás?

A miómát sajnos igen jól ismerik a nők. Egyrészt azért, mert aki már találkozott vele az tudja, hogy kifejezetten fájdalmas menzeszt is ki tud váltani, illetve azért is, mert a mióma orvosi kezelése körül igen sok kedélyborzoló történés volt az utóbbi években.

Ezzel a jóindulatú daganattal kapcsolatban orvosi beavatkozásra igazából csak akkor van szükség, ha komoly tüneteket okoz, ez azonban egy idő után jellemzően előfordul. Nagyon sok esetben javasolják a szakemberek a hiszterektómiát, pontosabban javasolták, mert a mióma eltávolítása a méhből annak végzetes sérülése nélkül igen nehezen kivitelezhető. Mára – köszönhetően a műtéti eljárások fejlődésének – ez már nem így van, vagyis a mióma miatt végzett méheltávolítások száma is jelentősen csökkent.

hasfájás, vizelés

Foto:123rf.com

Műteni kell?

A mióma, ha gondot okoz, orvosi kezelésre szorul, de felfedezése után megfigyelés, rendszeres kontroll is szükséges. Ugyanakkor ma már azt is tudjuk, hogy a mióma az életmódhoz is erősen kötődő probléma, azaz a megfelelő táplálkozással, tápanyagbevitellel és mozgással jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy a betegség kialakul, illetve a már létrejött mióma műtéti kezelésre szorul” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagellátottság, hiszen így az úgynevezett hiánybetegségek – melyek a mióma létrejöttében is szerepet játszanak – elkerülhetőek. Alapesetben a tápanyagpótlást az étkezéssel biztosítjuk, csakhogy ez ma már nem ilyen egyszerű. Kizárólag a helyes táplálkozással sokszor már nem tudjuk kielégíteni a test tápanyagszükségleteit. Ennek több oka is van: egyrészt az élelmiszerek beltartalmánbak csökkenése, mely a vegyszerezés, légszennyezés, tömegtermelés, stb. következménye. Másrészről pedig a test növekvő energiaigénye a gond. Egyre több a vegyi anyag, amivel találkozunk, a légszennyezettség, a stressz és sok egyéb összetevő, ezek pedig mind fokozzák a tápanyagigényünket.

nőgyógyász, vizsgálat

Megelőzés

A megelőzés eszköze tehát az egészséges életmód, a mozgás és a megfelelő tápanyagpótlás. Ebben a nők esetében kifejezetten számukra kialakított női vitaminkészítmény is hatalmas segítség lehet, de adott esetben a várandósvitaminnal is ugyan ilyen jó hatást lehet elérni. A megfelelő tápanyagpótláshoz azonban az anyagok bevitele kevés. Ez elsőre furán hangzik, de igaz: a bevitt tápanyagokat a test egy sor átalakítással képes csak hasznosítani, eközben pedig az anyagok jelentős része elveszik. Ezen lehet segíteni a megfelelő kémiai kötésekkel. A -citrát és -glükonát kötésekkel rendelkező anyagok biológiailag aktívak, ami azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb átalakítás után képes hasznosítani őket a test, így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. A vitaminkészítményekben ezért mindenképpen az ilyen kötési formában jelen lévő anyagokat érdemes keresni. Tovább javul a hasznosulás komplex, vagyis sok összetevős vitaminkészítmény esetében, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását!

A várandósvitamin esetében még egy kitétel fontos, ez pedig a tagoltság. Egyetlen vitamin mind a három trimeszterre ugyan jobb, mint a semmi, de nem képes hatékonyan kiszolgálni az eltérő trimeszterek, eltérő fejlődési szakaszok tápanyagigényeit. A várandósvitamin esetében érdemes olyat választani, ami ezt az eltérő igényrendszert is figyelembe veszi.

Olvasd el ezt is!

A mióma legyőzhető, segít a korai felismerés

Forrás: Napidoktor.hu