4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

Győződjön meg róla, valóban korai klimax-szal áll szemben 

Amennyiben a ciklusai túl hosszúak, illetve túl röviddé válnak, esetleg 45 éves kora előtt minimum három hónapja teljesen meg is szűnik, forduljon szakemberhez, ugyanis a probléma több mindent is jelezhet. Ha korai menopauza áll fenn, akkor egyrészt végig kell gondolni a családalapításra vonatkozó terveit (ha szeretne gyereket), másrészt tisztában kell lennie az állapot generálta lehetséges szövődményekkel (pl. csontritkulás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek) 

Segít a hormonterápia 

korai klimax

Foto:pixabay.com

Sokan ódzkodnak a hormonterápiától, pedig ma már igen alacsony hormontartalmú készítményekkel igen hatásos eredményeket lehet elérni- így nem csak a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, hanem a szövődmények esélye is minimálisra csökkenthető. Ritka az, amikor a kezelés kontraindikált, bár előfordulhat- főleg akkor, ha a rosszindulatú daganatos megbetegedések családi halmozódást mutatnak. 

Lehet saját gyermeke 

A klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, rendszerint hosszú évek (kb. 10 év) során köszönt be a végleges állapot. Ez azt jelenti, hogy amíg van peteérés, addig lehet saját gyermeke. Bár a természetes fogantatás esélye igen csekély, ám IVF (lombik) segítségével megtapasztalhatja a várandósság örömét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőnél elérkezik. Ekkor sokan nem csupán a fiatalságukat búcsúztatják, de a teherbe esés sem lesz már lehetséges többé.

Korai klimax- vajon én is érintett vagyok?

A libidó visszahozható 

A klimax a hormonális változások miatt erősen kihat a libidóra. Ha alacsony szexuális vágyat vagy hüvelyszárazságot tapasztal, ne féljen róla beszélni az orvosával, hiszen a panasz kezelhető. Ha csupán hüvelyszárazságra panaszkodik, úgy lokális készítményekkel orvosolható a probléma, ám ha már a libidó is csökken, akkor enyhébb esetben segíthetnek bizonyos gyógynövények (pl. ginzeng), ám ha nem bizonyul ez elegendőnek, úgy az ösztrogénpótlás nyújt megoldást. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.