Mit tehetek a korai klimax ellen?

A klimax minden nő életének természetes velejárója. A petefészkek hormontermelése fokozatosan leáll, így a termékenység is megszűnik, a menzesz is abbamarad.

Mint azt említettük, a folyamat teljesen természetes, abban az esetben, ha 50 éves kor körül következik be. De sajnos egyre többször figyelhető meg akár 35 éves, vagy annál fiatalabb nők esetében is. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel lehet a folyamatot visszafordítani?

A válaszok megadásában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Korai klimax

A klimax a nők életének természetes velejárója, a korai klimax azonban sajnos messze nem az. Jellemzően egy mögöttes folyamat eredménye, vagyis betegség, műtét okozhatja, de sajnos a tudomány számára a pontos kiváltó okok egyelőre ismeretlenek.

A folyamat során a petefészkek hormontermelése megszűnik, ennek következtében pedig a szervezetben ösztrogénhiány lép fel, annak minden kísérő tünetével együtt, kezdve a hőhullámoktól, egészen a lelki panaszok megjelenéséig. Ha a klimax túlságosan korán következik be, akkor mindehhez társul a pánik, hogy a nő már képtelen lesz a családalapításra, illetve a tudat, hogy valami nem stimmel a szervezetében.

Visszafordítható?

Ahogyan azt említettük, a korai klimax egy mögöttes folyamat eredménye, ennek köszönhetően sajnos nem lehet visszafordítani. A kórban szenvedő, gyermektelen nők esetében a családalapítás hagyományos módja innentől lehetetlenné válik. Sajnos esetükben a lombik sem jelent megoldást, hiszen már nincsen rendelkezésre álló petesejt, mely képes lenne a reprodukcióban részt venni.

Megoldásként a donor petesejt lehetősége adódik, illetve az örökbefogadás marad, melyek ugyan megadják a vágyott családot, de igen sok kihívást is rejtenek magukban, és nem utolsó sorban lelkileg is meg kell barátkozni a tudattal – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Tehetetlenek vagyunk?

Nem. A korai klimax kiváltó okai közt is szerepel a tápanyaghiányos állapot. Ez annak köszönhető, hogy egyre több ember él a bolygón, akiknek egyre több táplálékra van szüksége. A tömegtermelés pedig sajnos az élelmiszerek beltartalmát, vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmát a felére csökkentette. Ez az oka annak, hogy jelenleg az emberiség negyede tápanyaghiányos állapottal küzd, ráadásul zömmel a fejlettebb országok lakóiról van szó.

A megoldás a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása, amire a várandósvitamin tökéletesen alkalmas lehet. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek és megfelelően tagoltnak kell lennie, hiszen csak így képes a felmerülő valós igények kiszolgálására. Ezen felül, ha szeretnénk, hogy a bevitt anyagok hasznosuljanak is, ne csak a szervezetben tett utazás végén a vizelettel távozzanak, akkor szerves kötéssel rendelkező anyagokat vigyünk be. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent. Hogy milyen kötéssel vannak jelen az anyagok az adott készítményben, annak dobozán feltüntetésre kerülnek.

A tápanyagpótlás sem biztos megoldás, hiszen, ha a korai klimax kiváltója például műtét, vagy éppen genetikai tényező, akkor tehetetlenek vagyunk ellene. Ha azonban az életmódból fakadó gondok velejárója, akkor a megfelelő tápanyagpótlással nagy eséllyel ki lehet kerülni a bekövetkezését, sőt, a spontán terhesség létrejöttének esélyét is jelentősen meg tudjuk növelni.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő