Zokniból mérhető stressz

Svájci kutatók olyan elektronikus stresszérzékelők kifejlesztésén fáradoznak, amelyek képesek lesznek észlelni a mindennapjainkban jelentkező stressz szintet.

A svájci ETH-Zürich Elektronikai Kutatólaboratórium munkatársai által kifejlesztett stresszérzékelő készülék azzal a céllal jött létre, hogy idejében észlelhető legyen a fokozódó feszültség, és ezzel megelőzhető legyen a kiégés vagy akár a depresszív állapotok kialakulása.

A kísérletek során használt szenzorok persze még nem kifejezetten kényelmesek, így a mindennapokban kevésbé használhatóak jól, de a svájci szakemberek már azon fáradoznak, hogy egy zokniban elrejthető érzékelővel hasonló pontossággal megfigyelhető legyen a stressz mértékének változása ? és így, a napi szinten rögzített adatok alapján az orvosok és az egyének is időben cselekedhetnek a stressz okozta betegségek kialakulásával szemben.

Bert Arnich, Cornelia Setz, Gerhard Tröster és munkatársaik abból indultak ki munkájuk kezdetén, hogy a stressz is egy egészséges emberi reakció, amit külső ingerek váltanak ki. Rövidtávon a stresszreakció abban segít szervezetünknek, hogy alkalmazkodni tudjon a stresszt kiváltó tényezőhöz. A bajok akkor kezdődnek, amikor nincs idő arra, hogy a szervezet visszaálljon, és a stresszes állapot hosszabb időn át fennmarad.6025Az ilyen tartós stresszes helyzetek akár olyan hátrányos folyamatokat is előidézhetnek, mint a mentálhigiénés, illetve a szív és érrendszeri panaszok kialakulása. A munkához köthető egészségügyi panaszokat kialakító okok között a stressz a második helyet foglalja el az Európai Unió felmérései szerint.

A kutatók által kifejlesztett mérőműszer az olyan, a stressz szint megemelkedését jelző fizikai tüneteket érzékel, mint amilyen a bőr vezetőképességének megváltozása az ujjbegyekben, a szívverés és a légzés szaporaságának megváltozása, illetve a nyálban mérhető stresszhormon, a kortizol mértéke.

Ezek mellett a kutatók a kísérletek során mérték még a végtagmozgás változásait és a testhelyzet megváltoztatásának gyakoriságát is ülő helyzetben. A kifejlesztett mérési eljárás az esetek 73-83%-ában pontosan képes volt meghatározni a megfigyelt alany stressz szintjének megemelkedését, az eltérések a mérés módszerétől függően változtak ? pl. az alacsonyabb pontosság a testhelyzet megváltoztatásának adatainak figyelembevételével mutatkozott, míg a bőr vezetőképességének megváltozásával diagnosztizált stresszes állapot jóval gyakrabban bizonyult helyesnek.

Forrás: