Visszaéltek a WHO jóindulatával

A WHO nem ad ingyenes gyógyszert Haiti magánklinikáinak, mert azok megfizettetik a betegekkel a kezelést.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden leállította az ingyenes gyógyszerellátást a földrengés sújtotta haitin működő magánklinikáknak és civil szervezeteknek, miután arról értesült, hogy az ellátók megfizettetik a betegekkel a kezeléseket.

?A továbbiakban csak az állami kórházaknak szállítunk ingyenes gyógyszereket? ? nyilatkozta a WHO szóvivője, Marie-Agnes Heine. ?Mindenki másnak fizetni kell.? Heine elmondta, hogy a WHO-t aggasztják azok a beszámolók, melyek szerint a betegeknek fizetniük kell a kezelésekért.4381Az intézkedés, mely felülvizsgálatáig egyelőre három hónapig lesz érvényben, visszatérést jelent a WHO a január 12-i földrengés előtt megszokott gyakorlatához. A szóvivő szerint a szabályok megváltoztatásával a WHO a következő szakaszba lép, mivel az azonnali reagálás véget ért, és mostantól az ellátás stabilizására lesz szükség, amit hosszabb távon kell fenntartani a helyszínen.

Heine azt is hangsúlyozta, hogy az új szabályok azt is lehetővé teszik, hogy a szervezet szigorúbban felügyelje gyógyszerkészleteit, ugyanakkor nem kíván együttműködni azokkal az intézményekkel, amelyek a kezelések megfizettetésével elkezdték kihasználni a programot.

?Olyan beszámolók érkeztek, melyek szerint bizonyos kórházakban pénzt kérnek a betegektől az ellátásért. Úgy vélem, a jövőben el kell kerülnünk az ilyen jellegű visszaéléseket az anyagi eszközökkel és készletekkel? ? mondta a szóvivő.

Forrás: