Végre itt a napsütés!

Front nem lesz felettünk. A magasban ugyanakkor egy-két fokkal melegebb levegő érkezik térségünk fölé, napsütés, melegedés várható.

Várva-várt napsütés

A különösen érzékenyeknél esetleg előfordulhat fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. A gomolyfelhők mellett hazánk nagy részén több órára kisüt a nap. Érdemes hosszabb sétát, kirándulást tervezni, de a már sok helyen erős UV-B sugárzás miatt használjunk fényvédő krémeket!

A napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék nem valószínű. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, inkább csak a Dél-Alföldön élénkül meg az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.

naposido_idojaras

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az időszak elején gyengén felhős, napos, száraz idő várható, majd hétfő estétől délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és kedden többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Délnyugaton, nyugaton jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat. Az időszak végén csökken a felhőzet, a napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható, elszórtan alakul ki zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 8, 13 fokról 10, 16 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 28 fok között várható, csak kedden a Dunántúlon lehet hűvösebb, ott 18, 22 fok valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 19. 14,0 °C -3,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 31,4 °C (1996) legalacsonyabb hőmérséklet: 2,4 °C (1948)

Forrás: met.hu