Újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján

A korábbi évek legnépszerűbb rendezvényei, a bonctermi látogatás vagy a sebészeti gyakorlat mellett újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján.

A látogatók betekintést nyerhetnek a nanovilág rejtelmeibe, megtudhatják, milyen szerepe van az optogenetikának az agykutatásban, és hogy milyen lézereket és implantátumokat alkalmaznak a szemészetben.

A felsőoktatási intézményben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer érdeklődőre számítanak pénteken. A programok egy része regisztrációhoz kötött, és a legnépszerűbb eseményekre szinte azonnal beteltek a férőhelyek – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a Kutatók éjszakáján megnyílnak olyan laborok is, amelyekbe az év többi napján nem engednek be látogatókat. Az érdeklődők láthatják az élő test virtuális felszeletelését, részt vehetnek különféle szimulációs gyakorlatokon, és megismerhetik a mikroszkópos technika újdonságait is.

vizsgálat

Lesznek kémiai kísérletek, zenés kémiai-biokémiai kurzusok, fény derül rá, hogyan születik a szövettani diagnózis, és bevezetik az érdeklődőket az ikerkutatások rejtelmeibe. A látogatók megismerhetik a drogprevencióban alkalmazott legújabb innovációkat is, különös tekintettel az okostelefonos alkalmazásokra és az interaktív honlapokra.

A minden évben nagy népszerűségnek örvendő robotsebészeti bemutatóra, valamint a bonctermi látogatásra már be is teltek a helyek. Szintén kedvelt esemény a szemészetben alkalmazott lézerekről és implantátumokról szóló előadás, amelyre még várják a jelentkezéseket.

A Semmelweis Egyetem kiemelte, különféle prevenciós programok is lesznek az este folyamán. Kiderül például, hogy milyen szerepet játszik a rendszeres mozgás az érrendszer fiatalságának megőrzésében, valamint az újraélesztés technikáját is elsajátíthatják a látogatók.

Szó lesz arról is, hogy milyen kihívásokat rejt a várandósgondozás, hogyan lehet kockázatmentesen szűrni a magzati kromoszóma-rendellenességeket, valamint, hogy miként alkalmazzák a navigációs rendszereket a fül-orr-gégészetben, de a különböző multimodalitású és multidimenziós orvosi képalkotó eljárásokkal is megismerkedhetnek azok, akik felkeresik a Semmelweis Egyetemet.

Forrás: MTI