9 meghökkentő másnaposság elleni szer

Felöntöttünk a garatra? Nem vagyunk ezzel egyedül, különösen újévkor, születésnapkor, jelentős ünnepek alkalmával! A másnaposság persze igen megterhelő – egész nap arra várunk, hogy végre vége legyen! Létezik 10 meglepő trükk, amellyel állítólag könnyen lehet segíteni ezen az állapoton…

A másnaposság nem kellemes dolog: zúg a fejünk, lehajolni nehéz, mert megszédülhetünk, tompák vagyunk és étvágytalanok – ha éppen nem érzünk hányingert még mindig. Csak arra vágyunk, hogy alhassunk.

Tartósan nem sok dolog segít, szinte csak a pihenés a megoldás. A világon mindenütt próbálkoztak azonban már könnyíteni ezeken az órákon – a legmeglepőbb módszerekkel. Mindenki másra esküszik. Egy brit grafikai cég, a NeoMam összegyűjtötte és ábrázolta is a világ legmegdöbbentőbb másnaposság elleni trükkjeit. Lehet, éppen azért működnek, mert annyira meglepőek…

1.Magyar trükk: „ürülékes pálinka”

Ha a gyomor még mindig háborog az ital miatt, egy kis veréb ürülék pálinkába vagy konyakba dobva segít.

Működhet? Könnyen lehet, hogy a módszerrel kórokozókat, baktériumokat és betegséget juttatunk a szervezetbe. A pálinka pedig csak elodázza az elvonási tüneteket.

2.Amerikai trükk: „préri osztriga”

Hozzávalók: egy kis paradicsomlé nyers tojással, egy evőkanál Worcestershire szósz, só, bors, két cseppentés a Tabasco szószból.

Működhet? A paradicsomlé C-vitaminban és fruktózban gazdag, a tojás fehérjét tartalmaz, ciszteint és a taurin aminosavat, amely fokozza a májfunkciót, lehetővé teszi, hogy hamarabb lebontsa a szervezet a megmaradt méreganyagokat.

Foto:123rf.com

3.Új Zélandi trükk: sós sajtos pite csokoládés tejjel

Működhet? Igen kellemes párosítás, fehérjében gazdag, amely taurin és cisztein aminosavakra bomlik le, ezekre pedig szüksége van a szervezetnek, hogy kimossa magából az alkoholt és felerősítse a máj méregtelenítő erejét.

4.Fülöp-szigeteki trükk: „Balut”

Tulajdonképpen buggyantott tojás, megtermékenyített kacsa embrióból.

Működhet? A tojás sok ciszteint tartalmaz, azt az összetevőt, mely segít lebontani a másnaposságot okozó acetaldehid méreganyagot a májban.

5.Mongóliai trükk: ecetes juhszem paradicsomlében

Az összetevők alapján aligha egy kellemes pitére számíthatunk.

Működhet? Egy 2012-es japán tanulmány alapján a paradicsomlé segíti a májat, hogy megszabaduljon az alkoholtól és gyorsabban kitisztuljon.

6.Skót trükk: víz helyett Irn-bruban készült kolbász

Az Irn-Bru (iron brew) skót szénsavas üdítő.

Működhet? A módszer talán inkább a másnaposság megelőzésére jó, hiszen ha ivás előtt megesszük, a zsíros étel „kibéleli” a gyomrot, ezáltal lassabban szívódik fel az alkohol a vérben.

7.Namíbiai trükk: „Buffalo tej”

Hozzávalók: tejszín, tejföl, kétféle rum és krémlikőr.

Működhet? Fehérjében gazdag, a krém pedig „bevonja” a gyomrot. Az alkohol csupán elhalasztja a másnaposságot.

Foto:123rf.com

8.Perui trükk: citromsav hallal

Hozzávalók: limelé, citromlé, fokhagyma, gyömbér, haldarabkák.

Működhet? A citrom és a lime egyaránt tartalmaz fruktózt és citromsavat, a fruktóznak köszönhetően könnyebbé válik az alkohol lebontása. A folyamat, melynek során kiürül a szervezetből, felgyorsul.

9.Brit trükk: fehérje bomba reggelire

Hozzávalók: bacon, tojás, kolbász, paradicsom, gomba, mind sütve és pirítóssal tálalva. Mellé röszti, hurka és bab is jöhet, szabadon választható. Régiónként változik, mi kerül bele.

Működhet? Mivel ez egy igazi fehérjebomba, amelyet sóval és zsírral párosítunk, segít a májnak felépülni. Az elveszített elektroliteket is pótoljuk. Egyébként 2009-ben a Newcastle-i egyetem arra jutott, hogy a bacon szendvics a legjobb másnaposság elleni módszer.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu