Újabb járvány fenyeget? – Jön a dengiláz

Vészhelyzetet hirdetett Szingapúr városállam, miután már 11 000 beteget regisztráltak az akár súlyos megbetegedést is okozó dengiláz miatt az országban. A fertőzés mértéke már a duplája a 2021-ben, az országban regisztrált összes esetnek (5258). A dengiláz szezonális, az esetek szokatlan felfutása június 1-e óta történt.

A dengilázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyog a CNN elemzése szerint az egyre változó globális klíma következtében tudott kifejezetten nagy mértékben elterjedni 2022-ben, és így sokkal több emberre elterjeszteni a vírust – számol be a 168óra.

szunyog, zikavirus

Foto:123rf.com

Magát a dengilázat egyébként már régebb óta ismerjük, a fertőzések 80 százaléka tünetmentes marad, vagy egyszerűen lázas lesz, 5 százalékánál súlyos betegség lép fel, még csekélyebb hányaduknál pedig a kór akár halálos kimenetelű is lehet.

Szingapúr belügyminisztere a terjedő fertőzésről elárulta, az valóban gyorsabb, mint az elmúlt években. Hozzátette, a fertőzések aránya harmincszorosára emelkedett az elmúlt ötven évben, a helyzetet pedig a rendkívüli hőség is súlyosbítja. Már 2019-ben is rekord számú, 5,2 millió dengiláz-fertőzöttet regisztráltak a világon.

Olvasd el ezt is!

Egyre rosszabbul alakul a majomhimlő – Nagyobb járványtól kell tartani?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.