Új vírusmutáns, ami ellen egyelőre nem véd oltás

Világszerte észlelték már  a H1N1 legújabb mutánsait, amelyek közül a legaggasztóbb a D225G variáns. Ez  felelős a légzőrendszer alsó szakaszának a fertőzéséért.

A jelenleg  forgalomban lévő vakcinák nem hatnak rá. Ezt a vírus izolálták többek között az Ukrajnában elhunyt négy ember tüdejében, de a vírus felbukkant már Franciaországban, Norvégiában, Brazíliában, Mexikóban Japánban, Kínában és az USA-ban is.
Dr. Keiji Fukuda a WHO vezető influenza szakértője a New York Times-nak 2009. november 27-én nyilatkozta: eddig 75  D225G rezisztens beteget találtak a világon, de ezek közt legyengült immunrendszerű betegek is voltak, és a rezisztens vírusok nem tűnnek könnyen terjedőnek. Hozzátette: ma még biztosan  nem tudni, és ezért egyelőre nem is valószínűsítik a komoly vírusváltozást. A szezonális H1N1-nél széles körben elterjedt a  rezisztencia, de ez még nem ment át a sertés influenzába, így  a WHO tudósai még “nem biztosak” abban, mekkora fenyegetést jelent D225G mutáns, amely a tüdőt támadja meg.

Eddig kimutatták Norvégiában, Ukrajnában, Brazíliában. Kínában, Japánban, Mexikóban és az USA-ban is. A szakértő szerint meg kell várni, mennyire terjed el ez a típus. A vezető kutató hozzátette: meglehet, hogy az általánosan alkalmazott influenza oltás nem véd megfelelően e mutáns ellen. 30961Dr. Fukuda hangsúlyozta: az influenza vírus olyan gyorsan mutálódik, hogy ha minden mutációt bejelentenének, akkor az olyan lenne, mint az időjárás-változásokat jelentgető meteorológia.

Az óvatosság érthető a kutató szakemberek részéről, de legalább annyira kellene értékelnünk és kielégítenünk a közvélemény kiváncsiságát is. Mikor tekintik már felnőtteknek az embereket, hogy  a H1N1-gyel kapcsolatos információkat  cenzurázatlanul tárják a közvélemény elé? Teszik fel a kérdést európai újságírók, közöttük a napidoktor.hu munkatársai.   Hírszűrésnek csak egy esetben van létjogosultsága: a nyílvánvaló álhíreket, a forráshiányos információkat, a szándékos dezorganizációt sugalló üzeneteket kell tudni jól kiválogatni a hírtengerből.  És ha valami nem biztos, vagy kétes ? erről is kell szólni. Egyet nem szabad: hallgatni ? ezt is a napidoktor újságírói fűzik hozzá a New York Times cikkéhez.   

Szerző: G.Németh György

[email protected]; UN News Center; tények-tévhitek.hu információi alapján.

 

Forrás: