Tűvel is ugyanúgy fáj a szülés

Egy új elemzés szerint az akupunktúra valószínűleg nem enyhíti a szülési fájdalmakat.

Dél-koreai és brit kutatók 10 klinikai vizsgálat adatait elemezték, amelyekben összesen 2038 nő vett részt. Az eredmények alapján kevés bizonyítékot találtak arra, hogy az akupunktúra hatékonyabban enyhíti a szülési fájdalmat, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók, a placebó vagy a hamis akupunktúra.

?A tanulmány alapján az akupunktúra nem jár semmilyen káros hatással sem az anyára, sem a magzatra nézve? ? mondta el Hyangsok Lee, a szöuli Kyung Hee Egyetem Akupunktúra- és Meridiánkutató Tudományos Központ munkatársa. ?Azonban arra sem találtunk meggyőző bizonyítékot, hogy az akupunktúrás kezelésben részesülő nők kevesebb fájdalmat éreznek szülés közben, mint a kontrollcsoportok.7488Az akupunktúra csökkenti ugyan más fájdalomcsillapítók szükségességét, de a bizonyítékok korlátozottak. Összefoglalva, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az akupunktúra nem javasolható a szülési fájdalom csillapítására.?

Az elemzés az International Journal of Obstetrics and Gynaecology folyóirat legfrissebb számában jelent meg. Az akupunktúrát már legalább 2600 éve használják Kínában fájdalomcsillapítás céljából és a szakértők úgy vélik, segítségével oldhatók a keringés elzáródásai.

Forrás: