Tüdőszűrés után szabad a dohányzás?

Azok a férfiak, akik tüdőszűrése negatívnak bizonyultak, kevésbé hajlamosak abbahagyni a dohányzást, mint azok, akiknél valami gyanúsat találtak.

A European Respiratory Journal oldalain közölt tanulmány, Carlijn M. van der Aalst és a Rotterdami Egyetem kutatói végeztek, arra a következtetésre jutott, hogy a negatív leletet a dohányosok mintegy a dohányzásra való engedélynek fogják fel.

A dohányzás elősegíti a tüdőrák kialakulását, mely egy igen nehezen gyógyítható betegség. A felfedezés időpontjában általában a betegség már igen előrehaladt stádiumban van. Évente világszerte mintegy 1,2 millióan lesznek a betegség áldozatai

Ennek ellenére a hagyományos szűrés nem túl hatékony: általában háromszáz vizsgálatból egy bizonyul pozitívnak, a vizsgálat költsége mintegy háromszáz dollár. Azonban gyakoriak a téves pozitív, valamint a nem egyértelmű esetek. Ráadásul a vizsgálati módszer sugárterheléssel jár, vagyis egészségügyi kockázata van.15270A holland kutatók egy régebbi vizsgálat eredményeit használták fel, ahol a betegek kétéves betegségkövetése történt. Ugyan az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns, a tendencia egyértelmű volt: míg a kétes esetekben a dohányosok 1,9 százaléka hagyta abba a dohányzást, addig a negatívoknál 1,5 százalék volt az arány.

Amennyiben a további vizsgálatok sem vezettek egyértelmű eredményre, még jobban elvált egymástól a két görbe. Mindazonáltal az eredmény megerősítésére további vizsgálatok szükségesek. A kutatók felvetik a költséghatékonyabb szűrőmódszerek bevezetésének szükségességét.

Forrás: