„TOVÁBB NE TÖRJ!” – Kampány a csontritkulás ellen

Folytatódik a „Tovább Ne Törj” kampány, annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt kockázat felméréseken, minél több „néma” csontritkulásos betegség kerüljön időben felismerésre. Az idén tudatosan Anyák napja előtt bejelentett országos törési kockázat felmérő kampányban számítanak a család és a fiatalabb hozzátartozók segítségére is.

A 2018. októberi Oszteoporózis Világnapon az Amgen Kft. támogatásával a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, az Affidea Diagnosztikai Kft. és a BENU Gyógyszertárak közreműködésével országos törési kockázatfelmérő és edukációs kampányt indított, amelynek eredményeiről ma számoltak be.

A tavaly ősszel indított programban 60 BENU gyógyszertárban, összesen 400 kockázatfelmérő napon 2 095 jelentkezőnél végezték el a magyar epidemiológiai adatokkal feltöltött, nemzetközi szabványon alapuló, hitelesített, számítógépes törési rizikót mérő FRAX tesztet. A FRAX teszt azt mutatja ki, hogy az alanynak hány százalék esélye van az elkövetkezendő 10 évben csontritkulással összefüggésben csonttörésre, illetve csípőtáji törésre. 20%-os kalkulált kockázat esetében a csonttörési kockázat magasnak tekinthető és javasolt a további kivizsgálás. A kampányban résztvevők 1/5-énél, 423 személy esetében már meglévő típusos csontritkulásos törésre derült fény, összesen több, mint 1200 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel.

Azok, akiknél magas kockázat mutatkozott, egy ingyenes megelőző, oktató csomagot kaptak, amelyben többek között receptkönyv, tornanapló, és tájékoztató füzet is volt. Az érintetteknek javasolták továbbá, hogy keressék fel háziorvosukat és konzultáljanak vele a további vizsgálatokról, valamint adják át a teszteredményt igazoló dokumentációt is.

Magyarországon a combnyaktáji törések utáni 30, 120 napos és egy éves halálozási arány közel 40%. A csípőtáji törések ellátásának közvetlen biztosítói terhe nagyobb, mint 14 mrd Ft, az első évben e költség 70%-al tovább nő, ehhez tevődik még hozzá a család, hozzátartozói munkakiesés miatti társadalmi teher is. Mostanra még erősebben kell hangsúlyoznunk: „Előzd meg a törésed!”  – mondta Dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság Elnöke.

Örömmel veszünk részt a program folytatásában. Idén tavasszal, az országosan közel 60 BENU Gyógyszertáron kívül, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyémántfokozatú főtámogatójaként a szűrőkamion BENU-s helyszínein is felhívjuk a figyelmet a kockázatfelmérés fontosságára. Bízunk benne, hogy idén még több érdeklődőhöz jut el az információ a kampányról. A BENU számára továbbra is a legfontosabb érték: az ember és az egészség. Külön figyelmet fordítunk a megelőzés és az egészséges életmód támogatására a betegek gyógyszerrel történő ellátása mellettʺ – nyilatkozta dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatóságának tagja.”

„A DEXA vizsgálat a csontritkulás felismerésének és a gyógykezelés azonnali megkezdésének az alapja. A vizsgálattal  a csontok ásványianyag-tartalmát, a csontritkulás mértékét, töréskockázatát, valamint a már folyamatban lévő kezelés eredményességét tudjuk kimutatni. A két régióra, az ágyéki gerinc és a combnyak ásványianyag tartalmának mérésére kiterjedő, teljesen fájdalommentes, és csupán 10 percet igénybe vevő vizsgálatot minden 50 év feletti nőnek, és kockázati csoportba tartozó  férfinak is érdemes évente elvégeztetni” – mondta el Szűcs Zsuzsa,  az Affidea marketing vezetője.

Az Amgen április 7-én  a WCO-IOF-ESCEO* párizsi kongresszusán mutatta be a nyolc európai országban, alapellátásban folytatott felmérésnek az első eredményeit. E szerint a fokozottabb csonttörési kockázatú, 70 éves és idősebb nők 75 százaléka egyáltalán nem részesül semmilyen csontritkulásra irányuló kezelésben. Az is kimutatásra került, hogy nagyon magas a diagnosztizálatlan betegek aránya is. Az eredmények alapján a jövőben a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztésre és ezáltal a kockázattal rendelkező betegek körében a diagnózis és kezelés arányának javítására kell koncentrálni” – jelentette ki Dr. Stegena Diana, az Amgen Kft. ügyvezetője.

A szervezők reményei szerint ismét több ezer olyan betegnek segíthetnek majd, akik eddig nem is tudtak a csontritkulással kapcsolatos érintettségükről.

Az oszteoporosisról – a csontritkulás – a csontváz rendszerbetegsége, a csont ásványi anyag tartalmának fokozatos megfogyatkozásával jár, majd ennek következtében a mikroarchitektúra károsodása okaként (a csökkent csontszilárdság miatt) a csontok fokozott törékenységéhez vezet. A csontritkulás egyértelműen jelentős probléma a gazdaságilag fejlett és korszerű egészségügyi ellátórendszerű országokban is. Az egyre öregedő népesség és a megváltozott életkörülmények következményeként a metabolikus csontbetegségek száma az elkövetkező 50 évben megduplázódik.

láb, térd, csont

A társadalom elöregedésével egyre jelentősebb problémává váló  csontritkulás Magyarországon minden tizedik embert érinti – férfiakat és nőket egyaránt. A betegség gyakorisága és a vele járó költségek miatt jelentős terhet ró a gazdaságra és a társadalomra. A csontritkulás számos olyan, a teljes mozgás beszűküléssel járó folyamat oka, mint a medencetörés vagy a csigolyatörés.

Fontos, hogy a már törést elszenvedett betegeknek még a fele sincs tisztában az állapotával, pedig megfelelő kezelés nélkül ötször nagyobb eséllyel jelentkeznek a törések. Napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Ennek valószínű oka lehet, hogy a betegség sokszor tünetmentes marad a törés(ek) bekövetkeztéig- ezért is hívják „néma betegség”-nek, illetve étrendkiegészítő  termékek alkalmazásától teljesen védettnek érzik magukat a potenciálisan érintettek, vagy egyszerűen korral járó problémának tekintik.

A FRAX-teszről itt olvashat: https://www.sheffield.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=27

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.