Svájci és magyar művészek szépítik a budapesti Szent László kórházat

Svájci és magyar művészek rajzfilm- és mesehősöket festenek a budapesti Szent László Kórház csontvelő-átültetési osztály vizsgálati- és kezelőszobái, valamint a kórház területén működő Démétér ház falaira.

A projekt a svájci-magyar alap Mosolygó Kórház Alapítványnak nyújtott támogatásával valósul meg. A svájci, mesefigurákat festő szakértők 35 napot töltenek el Magyarországon februárban és márciusban: először kéthetes workshopot tartanak a magyar alkotóknak – akiknek jelentkezését még várják -, majd szebbé, vidámabbá varázsolják a kórházi falakat.

A munkálatokat a svájci Anouk Alapítvány szakértői felügyelik. Cserébe a Mosolygó Kórház Alapítvány saját művészeiből álló csoportot küld Svájcba, hogy meglátogassák az ottani kórházak gyerekosztályait – mondta Albert Royaards, a Mosolygó Kórház Alapítvány elnöke a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

szentistvankorhaz_640

Csáky-Bornemisza Éva, a Mosolygó Kórház egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos beteg, kórházi kezelésre szoruló gyerekek gyógyulását a jó orvosok mellett lelkileg a szép környezet is segítheti.
Ezen az osztályon a gyerekek heteket, hónapokat töltenek el anélkül, hogy hazamehetnének, izolálva a külvilágtól. Éppen ezért minden apróság enyhülést hoz a betegségben, minden fontos, ami a külvilágot behozza a kórház falai közé – hangsúlyozta Kriván Gergely osztályvezető főorvos.

A Mosolygó Kórház Alapítványt Csáky-Bornemisza Éva és Albert Royaards alapította 2004-ben, azóta folyamatosan küldenek önkénteseket és művészeket – zenészeket, bűvészeket, mesemondókat, színészeket, bábművészeket, kézműveseket – Magyarország 23 kórházába. További hét országban helyi művészekkel és az adott ország finanszírozásával működik a gyermekek lelki gyógyulását elősegítő munka. Az alapítvány emellett orvosi felszereléseket is vásárolt gyermekkórházaknak.

A falfestési programokat Magyarországon 2011 elején kezdték el, azóta tíz ilyen projekt fejeződött be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.