Segítség ?azokra? a napokra..

Egy új gyógyszer ígéretes lehet a súlyos menstruációs görcsök kezelésében ? derült ki egy új kutatásból.

A diszmenorreának is nevezett állapot a termékeny korban lévő nők 45-90 százalékát érinti, ez a munkából és iskolából történő hiányzások leggyakoribb oka a tizen-huszonéves korosztályban, olvasható az Amerikai Kémiai Társaság sajtóközleményében.

A jelenleg használatos kezelési módok, így a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és a hormonális fogamzásgátlók a középsúlyos és súlyos diszmenorreások egyharmadában hatástalanok. A menstruációs görcsöket a méh összehúzódása okozza, diszmenorrea esetén ezek az összehúzódások gyakoribbá válnak.6180A brit gyógyszercég, a Vantia VA111913 néven futó kísérleti gyógyszere gátolja a vazopresszin hormon hatását, amely a méhösszehúzódásokat szabályozza. A tavaly elvégzett Fázis I klinikai vizsgálatok szerint a gyógyszer biztonságos, a kipróbálás jelenleg a Fázis II szakaszban tart, amikor azt vizsgálják, milyen hatékonyan szünteti meg a diszmenorreás nők görcseit. Az eredményeket az év második felében teszik majd közzé.

?Reméljük, hogy a gyógyszer hatékony kezelést nyújthat majd a fájdalmas betegségben szenvedő többmillió nő számára? ? mondta el a sajtóközleményben Andrzej R. Blatt, a Vantia képviselője. ?A diszmenorrea nemcsak a nők életminőségét rontja, de rejtett költségekkel is jár a társadalom számára, mivel az érintettek gyakran hiányoznak az iskolából és a munkából.?

Az eredményekről az Amerikai Kémiai Társaság gyűlésén számolnak be San Franciscóban.

Forrás: