Riadót fújtak – A tomboló majomhimlő miatt veszélyhelyzetet hirdettek

New York állam kormányzója, Kathy Hochul veszélyhelyzetet a majomhimlő gyors terjedése miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy héttel ezelőtt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt. Azóta a betegségben már két embert meghalt Európában.

Az CNBC szerint New York kormányzója azután hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy az állam egészségügyi főtisztviselője „a közegészségügyet veszélyeztető fenyegetéssé” nyilvánította a majomhimlőt. Kathy Hochul azt mondta: a veszélyhelyzet kihirdetése után az állami szervek hamarabb tudnak lépni a majomhimlő terjedése ellen, és könnyebben lebonyolítják az oltási kampányt is – számol be az Index.hu.

A vakcinák beadását még nem kezdték meg, de az oltásra már lehet regisztrálni.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A kemény fellépést az indokolhatja, hogy New York államban regisztrálták a legtöbb majomhimlős esetet az Egyesült Államokban: szám szerint 1345 embernél mutatták ki a fertőzést, miközben az Egyesült Államok-szerte összesen 5189 esetet regisztráltak. New Yorkban egyelőre 170 ezer vakcina beadását tervezik, de ez a szám a jövőben még növekedhet.

Magyarországon így áll a helyzet

Magyarországon eddig összesen 33 esetben mutattak ki majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Halálos áldozatot követelt a vírus

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.