Olvasni jó, jól olvasni élmény

Az olvasás fontosságára hívja fel a figyelmet és az olvasás élményét népszerűsíti az Olvasás Világnapja alkalmából a Marczibányi Téri Művelődési Központban megtartott egész napos rendezvény szeptember 8-án.

Az AKG Alapítvány, a művelődési központ és az Olvasásklinika közreműködésével megvalósuló rendezvényt Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója nyitja meg.

Az érdeklődőket több tucat programmal várják: lesznek felolvasások, könyvcsere program, filmvetítés, dedikálások és előadások is. A résztvevők bevonásánál azt a célt tartották szem előtt a szervezők, hogy az írás, a betű, a könyv, a lehető legszélesebb spektrumát felöleljék. A rendezvény mottója: "Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié."

konyvek_kat3

A program egyik vezérfonala az az előadássorozat, amelynek nyitó előadását Aczél Petra tartja az új kommunikációs kultúrát jellemző jelenségekről. "Elsőként arról szólok, hogy a "figyelemgazdaság" felváltotta az információs gazdaságot. Egyes kutatások szerint majdnem a felére csökkent a koncentrált emberi figyelem egybefüggő ideje" – mondta el Aczél Petra az MTI megkeresésére. Előadásában érinti azt is, hogy a rövidülő figyelmet miként terheli túl az információ, hogy a mai 8-14, illetve 15-25 éves korosztályokat mennyire jellemzi az egy időben, párhuzamosan végzett kommunikációs tevékenység, illetve szó esik még az olvasásra szánt idő változásáról, az új médiaeszközök használati idejének és céljainak változásairól, a televízió és az internet figyelemigényéről.

"Fontos téma lesz a nyelvi és képi információk arányának jelentős változása, az utóbbi javára, és a képi információ feldolgozására vonatkozó módszereink hiányossága is" – tette hozzá Aczél Petra.

Előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a kínai írásjegyekről, a kreatív írásról, Ljudmila Ulickaja könyveiről is, és a Magyar Olvasástársaság közreműködésével egy rendhagyó irodalomórán is részt vehetnek. A gyerekeket egész nap különböző foglalkozásokkal várják a szervezők.

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg. A belépés ingyenes.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.