Naptej,védettségi igazolvány – ezek kellenek a következő külföldi nyaralásokhoz!

Végre vége a hosszú bezártságnak, lassan tényleg beköszönt a nyár. Ahogy Magyarország mellett a környező országokban is hétről hétre javul a járványhelyzet, egyre könnyebbé válik a külföldi nyaralás tervezése a magyar családok számára.

Összeállításunkból megtudhatja, mire kell figyelnie, ha Horvátországba, Ausztriába, Szlovéniába, Bulgáriába vagy Görögországba készül nyaralni. Jó hír, hogy a felsorolt országokban – egy kivétellel – mindenütt elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

Szinte napról napra bővül azon európai és európán kívüli országok köre, amelyekben gond nélkül elfogadják a Magyarországon kiállított védettségi igazolvány, mint a koronavírus elleni védettség hivatalos dokumentumát. Ezért a fehér plasztikkártya nélkül nem érdemes külföldi nyaralást, pihenést tervezni. Összeállításunkban a magyar turisták által az elmúlt két évtizedben legkedveltebb „holiday-országokban” (nyaralási desztinációk) érvényes rendkívüli járványügyi előírásokat foglaltuk össze, amelyek hasznosak lehetnek egy hétvégi kiruccanás vagy családi vakáció tervezésekor.

Horvátország

Horvátországba minden magyar állampolgár beléphet, akit már legalább egyszer beoltottak, és van idehaza kiállított védettségi igazolványa. Azoktól a turistáktól, akik felgyógyultak a Covid-19 betegségből negatív PCR-tesztet, vagy az antitest-teszt eredményét, illetve angol nyelvű orvosi igazolást kérnek a horvát vámhatóságok (a felsoroltak egyikét). Akik nem rendelkeznek ilyennel, a helyszínen is elvégezhetik a PCR-tesztet vagy a gyorsított antigén-tesztet, és ha ezek eredménye negatív, szabadon beléphetnek Horvátországba.

Foto:123rf.com

Az is beléphet az országba, akinek nincs semmilyen igazolása, de ebben az esetben karanténban kell maradnia a negatív teszteredmény megérkezéséig – tájékoztatta hirado.hu-t a Horvát Idegenforgalmi Közösség (CNTB) magyarországi képviselete.

Felhívták a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány különösen ajánlott.

A magyar plasztikkártya felmutatása elegendő akkor is, ha azt egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult személy számára állították ki, ebben az esetben a kártyán feltüntetett lejárati dátumot veszik figyelembe.

De egy korábbi negatív PCR- vagy antitest-teszt is feljogosítja honfitársainkat arra, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk.

Mindezzel együtt a CNTB azt tanácsolja, hogy Zágrábba, illetve a legnépszerűbb adriai üdülőhelyekre – Dubrovnikba, Rijekába vagy Splitbe és környékére – készülő magyarok utazás előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálatok honlapján.

A biztonságos autós családi utazás komolyabb felkészülést igényel, hiszen az útra rengeteg fontos dolgot kell magaddal vinned és észben tartanod.

Győrfi Pál: 6 + 1 tipp a biztonságos családi nyaraláshoz

Szlovénia

Szlovénia és Magyarország külügyminisztere az elsők között, még április végén megállapodott abban, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad be- és kiutazást engednek polgáraiknak. Mielőtt azonban Szlovéniába utaznánk, ajánlatos tájékozódni az aktuális helyzetről és a határátkelésre vonatkozó szabályokról, ugyanis utóbbiaknál korlátozások lehetnek érvényben.

Foto:123rf.com

A magyar-szlovén határellenőrző pontokat az alábbiak szerint különböztetik meg:

  • A kategóriás ellenőrző pontok: éjjel-nappal működnek és védettségi igazolvány vagy érvényes negatív antigénteszt felmutatásával bárki átléphet rajtuk, például Hosszúfalu (Dolga vas) és Pince (az M7-es autópálya mentén)
  • B kategóriás ellenőrző pontok: időszakosan tartanak nyitva, és elsősorban a helyi lakosok használhatják (kishatárátkelők). Ilyenek például Őrihodos (Hodoš) és Kerkafő (Čepinci).

Ha valakinek nincs védettségi igazolványa, az 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphet. Arra is érdemes figyelni, hogy

meglehetősen nagy eltérések vannak az egyes Covid-vakcinákkal történt oltások között az első dózis felvétele óta eltelt idővel kapcsolatban. A szlovén hatóságok célja ezzel a valós védettség biztosítása, illetve az országos járványhelyzet ellenőrzés alatt tartása.

Ezeket az információkat részletesen grafikánkról olvashatja le:

Az egyes koronavírus elleni vakcinák minimális várakozási ideje néhány európai üdülőországban (Grafika: hirado.hu/Sztrémi Kristóf)

Amennyiben valaki nem tudja igazolni, hogy felvette legalább az oltás első dózisát, tíz napra karanténba kell vonulnia.

Szlovéniai nyaralás vagy turisztikai célú beutazás előtt érdemes felkeresni a Szlovén Idegenforgalmi Közösség tájékoztató honlapját, ahol angol, német, francia vagy olasz nyelven kaphatunk bővebb tájékoztatást.

Ausztria

A „sógoroknál” május 19-én engedélyezték a turisztikai célú utazást, vagyis a bevásárlóturisták és a nyaralni vágyók belépését. Németországhoz hasonlóan nyugati szomszédunknál is az úgynevezett incidensszámmal – a hét napon belüli, százezer lakosra vetített új megbetegedések száma – mérik a járványhelyzet súlyosságát.

Ez alapján május 19-től karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Ausztriába azokból az országokból – köztük Magyarországról is –, amelyek nem vörös besorolással szerepelnek az ECDC aktuális járványtérképén.

További feltétel, hogy a magyar turisták a belépést megelőző 10 napban nem hagyták el Magyarország területét, valamint, hogy az utazás előtt legalább három nappal regisztráljanak az osztrák egészségügyi minisztérium weboldalán, német nyelven.

A regisztráció visszaigazolását elektronikus formában (mobiltelefonon) vagy kinyomtatva kell bemutatni a határőröknek – tájékoztatta a hirado.hu-t az Austria Info turisztikai ügynökség magyar irodája.

Ausztriában érvényben van az úgynevezett 3G-szabály is. Ennek értelmében a beutazáshoz az alábbi három igazolás egyikére van szükség: negatív teszteredmény, érvényes védőoltás vagy a gyógyultságról szóló igazolás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén a kért igazolást be kell mutatni német vagy angol nyelven. Ha valaki nem tudja bemutatni az említett dokumentumok valamelyikét, akkor 24 órán belül PCR-tesztet vagy antigénvizsgálatot kell elvégeznie Ausztriában.

Amit a 3G-szabályról tudni érdemes

  • Negatív teszt (Getestet) 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükség. A 10 éves kor alatti gyermekeknek nincs szükségük tesztre. A tesztet egy erre felhatalmazott szervnek kell megerősítenie. Az otthoni öntesztek nem érvényesek a beutazáshoz.
  • Beoltva (Geimpft) Ausztria az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott és a WHO EUL-eljárásán sikeresen átesett valamennyi vakcinát elismeri. Az oltás az első oltást követő 22. naptól számított legfeljebb 3 hónapig érvényes. A második oltás után az érvényesség további 6 hónappal meghosszabbodik. A csak egy oltást igénylő vakcinák esetében a 22. naptól érvényes.
  • Gyógyult (Genesen) A koronavírus-fertőzés átvészelése a gyógyulástól számított 6 hónapig jogosít belépésre. Az antitestteszt a vizsgálat időpontjától számított 3 hónapig érvényes.

Német vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezni a tesztről, az oltásról vagy a gyógyulásról, illetve nemzetközi (sárga) oltási igazolvánnyal. Ezeket a dokumentumokat a nyaralóhelyeken is elfogadják.

Fontos továbbá, hogy bár az osztrák és a magyar kormány között folynak a tárgyalások, egyelőre nem született megállapodás a védettségi igazolvány elfogadásáról. Jó hír viszont, hogy a gyermekeknek 10 éves kor alatt nincs szükségük semmilyen tesztre vagy igazolásra.

Ausztriai utazás vagy kirándulás előtt szintén érdemes tájékozódni az Austria Info koronavírus-információs weboldalán is.

Görögország

Görögországban a turizmus adja a bruttó nemzeti össztermék (GDP) több mint 75 százalékát, ezért május 14-e óta engedik – sőt bátorítják – a turisták belépését. A Szalonikibe, Athénba vagy az Égei-tengeri szigetekre utazó magyar családoknak

hét napnál nem régebbi PCR-teszttel, vagy orvosi igazolással kell igazolniuk, hogy legalább két hónap (60 nap), és legfeljebb kilenc hónap eltelt a gyógyulttá nyilvánításuk óta.

A görög hatóságok elfogadják a Magyarországon kiállított védettségi igazolványt, amelyen angolul is szerepelnek az adatok.

A gyermekek 5 éves kor alatt a koronavírusra vonatkozó korlátozás nélkül léphetnek be Görögországba.

Foto:123rf.com

Az immunitásról (oltottságról vagy gyógyultságról) szóló igazolást az üdülőhelyek többsége – a kormány vonatkozó rendeleteit betartva – elfogadja, válaszolta megkeresésünkre a Visit Greece görög turisztikai ügynökség.

Bulgária

Bulgária viszonylagos közelisége, a helyiek vendégszeretete, megfizethető tengerparti nyaralói, vagy éppen hegyi szállásai miatt évtizedek óta a magyar turisták egyik kedvelt úti célja. Az ország május 1-jén Európában az elsők között engedélyezte a turisztikai célú beutazást.

A bolgár turisztikai ügynökség közlése szerint a szálláshelyeknek be kell tartaniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Járványvédelmi Központ (ECDC) koronavírussal kapcsolatos ajánlásainak.

Az óvintézkedések egyformán vonatkoznak a tengeri-, a hegyi-, a kulturális-, az egészségügyi- (gyógyfürdő, wellness), a bor-, az öko-, sport- és a vadászati célú turizmusra is.

A szállóvendégek mozgását a helyszínen ellenőrzik, a szállodák halljában a bejövő és a kimenő forgalom nem keveredhet. Továbbra is elvárás a másfél méteres biztonsági távolság betartása és nyilvános helyen (utcán, séta közben is) az egész arcot eltakaró maszk használata. Az itthon megszokotthoz hasonlóan Bulgáriában is kötelező feltüntetni a szálláshelyek, az üzletek vagy a kalandparkok bejáratánál, hogy az adott helyiségben legfeljebb hányan tartózkodhatnak.

Tengerparti nyaralás esetén jó tudni, hogy egy napernyő alatt legfeljebb két személy, vagy egy család tagjai tartózkodhatnak.

Ha egy turistánál felvetődik a koronavírus-fertőzés gyanúja, az illetőt egy helyiségben elkülönítik, és a PCR- vagy antigénteszt negatív eredményének megérkezéséig karanténban kell maradnia. Nagyobb hotelek esetében a konkrét lépéseket a helyi egészségügyi hatóság a helyszínen határozza meg.

További információkért utazás előtt egy-két héttel érdemes meglátogatni a bolgár turisztikai ügynökség honlapját.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.