Nap, ami károsodást okoz!

Egy új tanulmány során a kutatók egy speciális fotótechnikát alkalmazva képesek voltak a középiskolás korú gyerekek körében is kimutatni a rejtett napkárosodás jeleit, amely a későbbiekben megnöveli a melanóma kialakulásának kockázatát.

Az új technológia segítségével nemcsak ki lehet szűrni a közvetlen napsugárzásra érzékeny fiatalokat, de a az UV-szint látványos megjelenítésének komoly elrettentő hatása is lehet a tizenévesekre nézve, akik meg vannak róla győződve, hogy a napozás és a rendszeres szoláriumhasználat egészséges szokás.

„A speciális eljárással készített UV-felvételek segítségével meg lehet tekinteni a kialakuló bőrrák szabad szemmel egyáltalán nem látható előjeleit, ezért a fotóknak komoly elrettentető hatásuk lehet a napimádó fiatalok körében” – mondta Dr. Robert Dellavalle, a Coloradói Egyetem denveri Rákkutató Központjának munkatársa, a tanulmány társszerzője. „Meglepő módon már a 12-13 éves fiatalok is látványos napkárosodásokat szenvednek a sok közvetlen napsugárzás következtében.”

term%25C3%25A9szet9

Dr. Ryan Gamble, a kutatás vezetője rámutatott, hogy a melanóma, vagyis a festéksejtes bőrrák minden ötvenedik amerikait érinti. Az UV fotózással láthatóvá válhatnak a puszta szemmel láthatatlan, de a bőrrák szempontjából különösen kockázatos, erősen pigmentált foltok a bőrön. A kutatók összesen 585 fiút és lányt vizsgáltak meg, akik a kutatás kezdetén 11-12 évesek voltak.
A résztvevőkről háromféle fényképet készítettek, egy hagyományos, egy úgynevezett kereszt-polarizált és egy UV technikával készült fotót. Az eredmények kielemzése során bebizonyosodott, hogy a korábban is ismert rizikófaktorok valóban megnövelik a melanóma kialakulásának valószínűségét.

Gamble és Dellavalle tanulmányának részletei a Journal of the American Academy of Dermatology című bőrgyógyászati szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.