Bőrrák prevenció

?Mielőtt bőrét a Napnak mutatja meg, mutassa meg bőrgyógyászának is!? ? tűzte zászlajára jelmondatát a Magyar Dermatológiai Társulat

A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő Melanoma Nap keretében a Társulat immáron ötödik alkalommal szervezete meg prevenciós bőrgyógyászati vizsgálatait az ország számos városában.

A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy különösen a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja. A szakorvosok május 3-án is arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok ? mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma ? mellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében.

Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti az az adat, miszerint a 20-as és 30-as éveikben járó nők ? akik egyértelműen más ütemben élik mindennapjaikat, mint akár egy generációval idősebb társaik tették ? körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít.6888A kezdeményezéssel a Társulat célja elsősorban a lakosság felhívása volt a melanoma megelőzésére, a bőr fokozott védelmére, főleg így, a nyár közeledtével. Hiszen a melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

Rákos elváltozások a bőr sejtjeiben is kialakulhatnak, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb valószínűséggel. A festéksejtekből kiinduló melanoma évről-évre elterjedtebb betegségnek számít, a diagnosztizált esetek száma minden egyes esztendőben 3%-kal növekszik.

A jelenlegi állapot komolyságát jelzi, hogy bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett. Mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség, és amennyiben a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, pozitív irányú változás a jövőben sem várható. A Magyar Dermatológiai Társulat ? éppen a melanoma aggasztó térhódítását figyelembe véve ? ebben az évben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a betegség leküzdésére.

Forrás: