Mennyibe kerül egy tetkó eltűntetése?

Ez az a kérdés, amire a legtöbb tetoválásra vágyó sosem gondol. A fiatalok nagy része azt sem tudja, mennyire kockázatos a tetoválás eltüntetése.

A Journal of Adolescent Health folyóirat online kiadásában megjelent olasz kutatás szerint sok kamasz gondolkodik tetováláson, de kevesebb mint a fele tudja, eltávolításuk mit von maga után.

A felmérésben 4 277, 14-22 éves középiskolást kérdeztek meg az olaszországi Veneto tartományban. 40 százalékuk nem volt tudatában a tetoválás eltűntesének nehézségeivel. ?Akiket érdekel ez a téma, vagy lelkesebbek, hogy tetoválásuk legyen vagy akiknek már van, tájékozottabbak voltak, de így sem tudtak mindent, legfeljebb 57 százalékot? – nyilatkozta Dr. Luca Cegolon, a Paduai Egyetem természetgyógyászat és közegészségügy doktora. ?Az egészségoktatásnak ki kellene hangsúlyoznia, hogy a tetoválás eltüntetése nagyon költséges, fájdalmas és esztétikailag nem mindig kielégítő.?

A nem tetovált fiatalok közül a fiúk 28, míg a lányok 47 százaléka nem volt tisztában a következményekkel . Ez a tudatlanság gyakoribb volt azon gyerekek körében, akiknek édesapja 49 év alatti. A megkérdezettek 6 százalékának volt tetoválása, zömében a fiúknak és a 18 év alattiaknak.

A szakemberek azt ajánlják, hogy ?az egészségoktatásba be kellene vonni az apákat is, akik befolyásolhatják a gyerekeket a testdíszítéssel kapcsolatos döntések meghozatalában?, tette hozzá Cegolon.5255Dr. Myrna Armstrong, a Texasi Műszaki Egyetem testdíszítés kutatója szerint, ha egy ilyen kutatást az Egyesült Államokban is elvégeznének, akkor eltérő eredményeket kapnának. ?Véleményem szerint a tinédzserek itt többet tudnak a testdíszítésekről, és arra számítok, hogy az eltüntetésükről is tájékozottabbak. Azt azonban nem gondolom, hogy igazán tudatában vannak, mennyi időbe telik egy tetoválás eltüntetése, továbbá hogy mennyibe kerül, vagy azt, hogy a beavatkozás nem lesz 100%-ig sikeres.?

Az USA-ban élő fiatal felnőttek 25%-nak van már tetoválása, és Armstrong becslései szerint a gimnazista diákok 18%-nak szintén. Tetoválásokat azért csináltatnak, mert ?ettől jobban érzik magukat, különlegesnek és egyedinek?, Armstrong saját kutatása azt sugallja, hogy ugyanezen célok vezérik őket az eltüntetésükben.

A kutatónő szerint az amerikai, a tetoválásokról szóló egészségoktatás általában kiterjed az eltüntetési folyamatra is. A valóságban azonban, amikor a legtöbb ember tetoválást csináltat, meg sem fordul a fejében, hogy valaha majd el akarja távolíttatni.

Forrás: