Megfertőződött a védőoltási program vezetője

Michael Vit cseh tisztifőorvos kedden bejelentette, hogy megfertőződött a H1N1 vírussal.

?Tényleg elkaptam. Izomfájdalmat és fejfájást tapasztalok, és az influenza összes tünetét? ? nyilatkozta a Novinky.cz internetes hírportálnak.

Az 58 esztendős egészségügyi miniszterhelyettes kapott védőoltást a szezonális influenza ellen, de elismerte, hogy ez nem nyújt védelmet a sertésinfluenzával szemben.

?Amint láthatják, én vagyok az élő példa? ? mondta Vit. A politikus hozzátette, hogy most már valószínűleg nem is adatja be magának a sertésinfluenza elleni védőoltást, mivel a kórokozó bizonyos antitestek kialakulását váltotta ki a szervezetében.4172A kormány Vitre bízta azt a feladatot, hogy döntést hozzon azzal kapcsolatban, bevezessenek-e kötelező védőoltást azon személyek számára, akik kiemelkedő jelentőségű munkát végeznek az ország élete szempontjából. Ebbe a csoportba tartoznak például a politikusok és a katonák is.

Kinevezése előtt a kormány úgy határozott, hogy kötelező jelleggel beoltatja a cseh katonákat, ami dühös reakciót váltott ki Vaclav Klaus ultraliberális elnök részéről, aki az intézkedést ?az emberi szabadságjogok lábbal tiprásaként? jellemezte.

A hivatalos adatok szerint a Cseh Köztársaságban 2340 sertésinfluenza fertőzést regisztráltak, és a járvány 95 halálos áldozatot követelt.

Forrás: