Majomhimlő – Megérkezett a vírusellenes készítmény első adagja

Megérkezett Spanyolországba az uniós központi beszerzésből származó, majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítmény első adagja.

Carolina Darias egészségügyi miniszter nem részletezte a beérkezett mennyiséget, de hangsúlyozta, hogy az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél fogják alkalmazni, akiknél a kór súlyos tüneteket okoz.

Mint mondta, az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül “hamarosan” 200 adag érkezik az Imvanex nevű feketehimlő elleni védőoltásból, amelyet a tapasztalatok szerint eredményesen alkalmaznak a majomhimlő esetében is.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Ismertetése szerint már 156-ra emelkedett a Spanyolországban igazolt fertőzések száma, a legtöbb fertőzöttet a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban azonosították. A legtöbb esetet, 139-et, ebben a régióban diagnosztizálták. Az eddig azonosított fertőzések mindegyike enyhe lefolyású. A madridi tartományi kormány korábbi tájékoztatása szerint a fertőzések többsége az egyik fővárosi szaunához kapcsolható, amelyet már be is zártak a hatóságok.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Olvasd el ezt is!

Ideért – azonosították itthon is az első majomhimlős beteget

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.