Magánklinika-bővítéseknek kedvez az időszak

A magánszektor magabiztos – Forradalmi változások előtt az egészségügy?

Bár a koronavírus-járvány jelentős változásokat hozott, a magánegészségügy nem torpant meg: továbbra is növekedési terveik vannak, nem véletlenül: az állami egészségügy hiányosságai indokolják magabiztosságukat.

Kevés klinika lett óvatosabb a 2020-as évet követően. Az ország legnagyobb magánintézményei növekedési terveket szőnek, nem szegte kedvüket a koronavírus-járvány. Mivel az elmúlt időszak rámutatott az állami rendszer hiányosságaira, sokan a magánegészségügy felé fordultak – ők pedig éltek a lehetőséggel.

Ám nemcsak az adja magabiztosságukat, hogy az állami egészségügy teljesítménye visszaesett. A hazai ellátás trendjeit illetően is egyetértenek – írta meg a portfolio.hu.

Foto:123rf.com

A lap 2020-ban készített először körképet arról, milyen növekedésre számítanak a magánegészségügyi szolgáltatók és ez mely területeken lesz majd látható. Végh Attila nemzetközi kórházlánc menedzser a Private Health Forum-on ismertette, hogy a cégek fekvőbeteg-kapacitásai megduplázódnak a következő 18-24 hónapban. 

“A magán fekvőbeteg-ellátás új korszakot kezdett 2021 elején, hirtelen nőtt az árbevétel a sebészet, az urológia és az ortopédia területén is” – számolt be Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója.

Komoly kihívás elé néz az Országos Gerincgyógyászati Központ is, melyet ők működtetnek. A járvány idején ugyanis óriási lista alakult ki a gerincbetegek körében, míg ők a kormánnyal 2020 novembere óta alkudoznak egy reális, a ráfordítások szintjét követő finanszírozási szerződés megkötéséről. Miközben nincs döntés, a gerincbetegek várakoznak, s a szakember szerint megoldás hiányában a cégük képtelen lesz finanszírozni a növekvő ellátási költségeket, vagyis ki kell lépnie a közfinanszírozott gerincsebészeti ellátásból.

Bővítést tervez a Multiklinika kórház is Dél-Budán. Lancz Róbert, a Doktor24 csoport vezérigazgatója elmondta, 2021-ben ez az egyik legnagyobb projektjük. A komplexumban 20 járóbeteg szakma várja a pácienseket, a hamarosan nyitó fekvőbeteg-részleg 4 műtővel és 36 ággyal működik majd. Vidéki nagyvárosokban is terjeszkednének, s több budapesti szolgáltató felvásárlását tervezik. Hamarosan új rehabilitációs és regenerációs sportmedicina üzletág indul, valamint balneológiai szolgáltatások. Az Union Biztosítóval együttműködve vegyesvállalatot szeretnének létrehozni. 2022-ben új akvizíciókat hajtanának végre és műtő kapacitásaikat is bővítenék – írta meg a portfolio.hu.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója, Pap Kornél is bizakodó: magasabb minőséget kínálnának, jóval hatékonyabban és versenyképesebben. A magánkórház már jóval szélesebb kör számára érhető el, árainkat ugyanis igazították a legnagyobb magánklinikákéhoz. Bővítik szakrendeléseiket és átállnának 7/24-es működésre.

Az Emineo stratégiai igazgatója, Fábián Kálmán szintén a számos új szolgáltatást emelte ki. Ezek tehát bővülnének, míg a meglévő szakterületeken hazánkban még nem is létező műtéti megoldásokat kínálnának a betegeiknek.

Szintén növekedni tervez a Maternity. Hegyes Gábor ügyvezető arról számolt be, hogy már 2021 júliusában átadtak 10 új egyágyas betegszobát, de lesznek közép- és hosszútávú beruházásaik is. Tovább erősítene a szolgáltatások tekintetében a Prima Medica Egészséghálózat alapítója. Új területeket indítanának és a járóbeteg szakmai ellátásban erősítenék a meglevő területeket.

A Rózsakert Medical Center igazgatója, Csermely Gyula arról beszélt, nagy kockázatot nem vállalnának ebben a változó légkörben, de a lehetőségeket számon tartják és ha úgy látják, vállalható a rizikó, lépni fognak. Ők az óvatos növekedés hívei, mert az elmúlt időszak rámutatott, hogy olyakor a legváratlanabb helyzeteket is tudni kell menedzselni és finanszírozni.

A TritonLife Csoport igazgatóságának elnöke, Fábián Lajos szerint a holding tervei nem módosultak – folytatják az országos szakmai építkezést. Kiemelkedő a haladás az ortopédia, a szülészet-nőgyógyászat és az onkológia területén, de több lényeges területen is folyik a munka. A TritonLife debreceni magánkórházában előkészítik a szülészetet, s valódi kiskórházi fekvőbeteg ellátó szintre emelnék az egynapos sebészeti szintet. Mielőbb átadnák a kaposvári, szegedi, miskolci TritonLife Magánkórházakat is. Laboratóriumuk szolgáltatásait pedig növelnék.

Fotó: 123rf.com

Fekvőbeteg-részlege bővítését tervezi a Waberer Medical Center is. Mári Róbert ügyvezető igazgató elmondta, hogy júniusban 20-ra növelték az ágyszámot, de tovább emelnék, mert ezek korlátozott száma korlátozza, mennyi műtétet végeznek. Ún. Total Care ellátásra állnának át a betegek biztonsága érdekében, mely végigkíséri a páciens gyógyulását. A tulajdonosok és az ügyvezetők arra számítanak, a kiegészítő egészségbiztosítások piacának alakulása döntő jelentőséggel bír majd.

Ha nőni kezd a szegmens, a magánszolgáltatók számára olyan forrás jelenik meg, mely a dinamikusan növekedő szektort is felrázza” – fogalmazott Varga Péter Pál, a BEK alapítója.

De döntő jelentőségű lesz az állami ellátórendszer fejlődésének iránya is. Ha ugyanis sikerül az akadályokat sikeresen venni és ki tudnak alakítani egy stabil, homogén ellátást biztosító rendszert, csökkeni fog a magánegészségügy igénybevétele. Többségük arra számít azonban, hogy a betegek és az egészségügyi személyzet is lassan a magánszektor irányába tart. Egyre többen tapasztalják meg, milyen színvonalú a szolgáltatás és ők nagy valószínűséggel később is ezt veszik igénybe. Nagy szerep jut az innovatív technológiáknak is az ellátásban – példa erre a 2020-ban teret nyerő telemedicina.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy az állami egészségügyi ellátórendszer változásai határozzák majd meg a legfontosabb trendeket.

Várható, hogy a kínálat az állami egészségügyben mérséklődni fog, a páciensek számára pedig nem lesz legális mód bizonyos előnyökre – ilyen az orvosválasztás, a választott időpont vagy a megfelelőbb körülmények. Mindez azt eredményezheti, hogy az emberek a magánegészségügy iránt kezdenek inkább érdeklődni. Persze kérdés, meddig tudják fizetni a magánklinikák nyújtotta szolgáltatások költségeit.

Mikor kérhetőek az egynapos orvosi beavatkozások?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.