Ma kezdik a diákok oltását

Országszerte ma kezdik a diákok oltását, de csak azok kaphatják meg a vakcinát, akiknek a szülei írásban hozzájárulnak ehhez ? tudatta a közrádió.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője tegnap este jelentette be, hogy felvette az Egészségügyi Világszervezet az Omnivest Kft. által gyártott oltóanyagot az ajánlott vakcinák listájára. Az eddig körülbelül félmillió beoltott emberből 38-nál jelentkezett feltehetően vakcinától származó mellékhatás.

Felvette a WHO az Omninvest Kft. által gyártott, új típusú influenza elleni oltóanyagot az ajánlott vakcinák listájára – jelentette be tegnap este a tiszti főorvosi hivatal illetékese egy szakmai konferencián, ahol egyúttal a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közölte: a héten rendeződik a vakcinahiány a patikákban. Elhangzott továbbá, hogy az unióban elérhető, mindössze négyféle H1N1-védőoltás közül a magyar gyártmány nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: már egyszeri alkalmazása után, két hét múlva teljes védettséget nyújt.
13484
Eddig körülbelül félmillió ember kapott újinfluenza elleni oltást hazánkban: ebből 38 olyan esetet jelentettek az orvosok, amely során mellékhatásokat észleltek, ám a szakértők nem biztosak abban, hogy a láz és izomfájással járó tüneteket a vakcina okozta ? tudatta a közrádió.

Az ÁNTSZ közben felelősségre vonná azokat a háziorvosokat, akik ok nélkül megtagadják az új influenza elleni védőoltás beadását, vagy lebeszélik róla páciensüket. Az ÁNTSZ vizsgálatot indított egy eset kapcsán, a tisztiorvosi szolgálat azonban az eljárás befejeztéig nem nyilatkozik. A mulasztás súlyától függően az orvost felmenthetik, figyelmeztetésben részesíthetik, pénzbüntetést róhatnak ki rá, de az is előfordulhat, hogy felfüggesztik vagy visszavonják a működési engedélyét.

Az egészségügyi miniszter múlt héten tett ígérete szerint ? az ombudsman beleegyezése után – nyilvánosságra hozzák az Omninvesttel kötött – oltóanyag beszerzésről szóló – szerződést.

Forrás: