London: 2012

A 2012-es londoni olimpia játékok idején a szervezők szerint óriási tömegek várhatók a világ minden tájáról, ami jelentősen megnövelheti a fertőző betegségek gyors szétterjedését, figyelmeztetnek a közegészségügyi szakértők.

A nagy tömegeket vonzó nemzetközi rendezvényeknek komoly egészségügyi következményei lehetnek mind a házigazda nemzetre, mind a hazatérő külföldi vendégekre nézve. A járványok mellett a tömegpánik elkerülése érdekében szintén nagy figyelmet kell szentelni az óriási embertömegek megfelelő kezelésére is, figyelmeztettek a kockázatokra a Lancet Infectious Diseases című szaklapban publikált beszámolók.

Ibrahim Abubakar, a Kelet-Angliai Egyetem professzora a lapban felhívta a figyelmet a vallási, zenei illetve sport tömegrendezvényekben rejlő közegészségügyi veszélyekre, példaként említve a 2008-as ausztráliai Világifjúsági Napot, amely nagyméretű influenzajárványhoz vezetett.

Az egyik beszámoló megemlítette a 2010-es németországi Love Parade szabadtéri techno fesztivált, ahol annyi ember gyúlt össze, hogy a tömegben 21 ember életét veszítette, és több mint ötszázan megsérültek. De példának említhetnénk a tavaly januárban, a budapesti West Balkan szórakozóhelyen bekövetkezett tömegpánikot is, ahol szintén több fiatal meghalt, illetve megsérült.

shutterstock_64075699

Szaúd-Arábiának is alaposan fel kell készülnie a háddzsra, vagyis a mekkai zarándoklatra, amely a világ legnagyobb éves tömeggyűlése, ahol szintén minden évben vannak halálos áldozatok, mondta Ziad Memish professzor, a szaúdi Egészségügyi Minisztérium munkatársa.

Brian McCloskey, a londoni Egészségvédelmi Ügynökség vezetője szerint az olimpiai játékok statisztikái alapján alapvetően kijelenthetjük, hogy ritkán alakulnak ki tömeges fertőzések, de mindent meg kell tenni a kockázatok további csökkentésének érdekében, és katasztrófa esetén biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátást.

Forrás: