Közelebb kerültünk a demencia megfejtéséhez

A demenciával vagy Alzheimer-kórral élő szerettünkkel történő kommunikáció időnként kihívásokat rejt magában. Néha érzelmileg kimerítő, máskor értelmetlennek tűnő, nem helyénvaló, akár felzaklató beszélgetésekben lehet részünk.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a Nature Aging folyóiratban megjelent közleményükben 16 olyan fehérjét azonosítottak, amelyek akár öt évvel korábban is megjelenhetnek a véráramban, mint ahogy a demencia bizonyos formái, például az Alzheimer-kór kialakulhat.

Fotó: 123rf.com

Ezek legtöbbször a lassú kórlefolyás miatt véletlen melléktermékek is lehetnek, ám a SVEP1 nevű fehérje mennyisége egy nagy betegcsoporton végzett vizsgálat szerint olyan szoros összefüggést mutat az Alzheimer-kór megjelenésével, hogy kiváltó vagy előmozdító szerepe megalapozottan feltételezhető.

Az újonnan kidolgozott SomaScan nevű új eljárással több mint 11 ezer mintát vizsgálva a kutatók további 6 olyan proteint is kimutattak, amelyek 10 éves utánkövetési időszak alapján kisebb valószínűséggel ugyan, de szintén asszociálhatók a betegséggel. A SVEP1 fehérje normál funkciója máig tisztázatlan, egy idei tanulmány alapján annyi állítható biztonsággal, hogy nagyobb koncentrációban ateroszklerózis esetén jelenik meg.

Olvasd el ezt is!

Demencia – Ezt a hét dolgot ne mondd a betegnek!

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.