Körülbelül ezren szerepelnek a szervdonációs tiltakozások regiszterében

Körülbelül ezren szerepelnek a szervdonációs, egyéni tiltakozásokat nyilvántartó Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Mihály Sándor azt mondta, hogy bár a magyarok 74 százaléka felajánlaná a szervét transzplantációra, a tiltakozások alacsony száma arra utal, kevesen tudják, hogy mindenkinek joga van megtiltani, hogy halála esetén szervet vagy szövetet vegyenek ki a testéből. Hozzátette: tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

A tiltakozáshoz két dokumentumot – egy teljes bizonyító erejű magánokiratot és egy adatkezelési hozzájárulási nyilatkozatot – kell kitölteni, amelyet postai úton vagy személyesen kell eljuttatni az OVSZ-hez. A tiltakozás visszavonható. Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a döntést a családtagokkal is fontos megosztani, mert az nem várt tragédia esetén felszabadítja a hozzátartozót a döntés alól.

Mihály Sándor felidézte, hogy a regisztert, amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven – február óta az OVSZ működteti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.