Koronavírus és turista szezon – Utazási igazolást javasol az Európai Unió

Koronavírus és turista szezon – Utazási igazolást javasol az Európai Unió

Némileg szabadabb lehet a mozgás

A nyári turista szezon megmentése érdekében az Európai Unió koronavírus-utazási igazolásra tett javaslatot, mely lehetővé tenné az emberek számára a szabad barangolást.

Annak érdekében, hogy az idei nyári turista szezon lehetővé váljon és biztonságos legyen, az Európai Unió javaslatot tett egy koronavírus-utazási igazolás létrehozására, melynek birtokában az emberek szabadon utazhatnának.

A zöld tanúsítvány ingyenes, digitális és papír formátumban is elérhető lenne. Lehetővé tenné az európai polgárok számára, hogy a 27 tagállam mindegyikébe utazhassanak, amennyiben bizonyítékuk van arról, hogy a vakcinát már megkapták, negatív a tesztjük vagy dokumentált a koronavírusból való felépülésük – írta meg a The New York Times.

Az elképzelés szerint ez fokozatosan visszaállítaná a szabad mozgást az Európai Unióban, s elkerülné a széttagoltságot – nyilatkozta Didier Reynders, az igazságügy európai biztosa.

Foto:123rf.com

A szabad mozgás régóta alapelv az Európai Unióban, ám a koronavírus-járvány nemzeti utazási korlátozásokat is magával hozott.

Az új javaslat értelmében a kormányok eldönthetik, milyen korlátozásokat és karantén-intézkedéseket foganatosítanak az utazási igazolvány birtokában levő utazók számára. A tanúsítvány Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is kiterjed, amelyek nem tagjai az EU-nak, de a schengeni térség részét képezik.

Bár az utazási kedvünk nem csökkent, minden második ember a szálláshely biztonságos higiéniájától teszi függővé a foglalást. Mindenesetre idén a belföld lesz a nyerő. – többek között ez derült ki a Marketing Professzorok online utazási felméréséből.

Utazás a koronavírus járvány után

Az utazási igazolásról szóló javaslatot március végén tárgyalják az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján, s ezt követően az Európai Parlamentnek és a tagállamok többségének jóvá kell hagynia azt. Amennyiben elfogadják, 2021 június közepére elérhető lesz.

A BBC beszámolója szerint több ország ellenezte az ilyen utazási igazolás létrehozását – mondván, hogy aggodalomra ad okot, diszkriminatív lehet és egyes emberek így utazhatnak, míg mások nem.

Néhány ország az adatvédelem miatt is aggódik, illetve feltette a kérdést, hogy bizonyos oltásokat be kell-e vonni a jóváhagyási folyamatba.

Az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem és a Johnson & Johnson koronavírus vakcinát engedélyezte, nem hagyta jóvá viszont az orosz Szputnyik V, vagy a kínai Sinovac és Sinopharm oltásokat.

Az Európai Unió lakosainak körülbelül 10 százaléka van beoltva mára – írta a Times, megjegyezve, hogy számos európai ország a koronavírus-esetek újabb emelkedésével néz szembe a lassú oltási folyamat miatt.

Az EU tisztviselői egyébként elismerték a vakcina lassú bevezetését és elmondták: más országok dózisokat halmoznak fel, különösen Nagy-Britannia.

„Szeretnénk arányosságot és kölcsönösséget látni az exportban, s készek vagyunk bármilyen eszközt használni, amire szükség van ennek megvalósításához” – emelte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője. Hozzátette: meg akarnak bizonyosodni arról, hogy Európa megkapja méltányos részét.

utazás

Foto:123rf.com

A bizottság az idei lezárási intézkedések visszavonásának tervét is megvitatja az egyes országok koronavírus-esetei alapján. A döntések az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által vezetett szimulációkon alapulnak majd.

„A koronavírussal kapcsolatos helyzet Európában még mindig nagyon komoly kihívást jelent – mondta Stella Kyriakides, az EU legfőbb egészségügyi tisztviselője. – Csak közös megközelítéssel térhetünk vissza biztonságosan a teljesen szabad mozgáshoz az EU-ban”.

Az utazási igazolás egyébként nem változtatna a külföldi utazásokra vonatkozó jelenlegi szabályokon – jelentette a Times. Számos ország korlátozta a nem elengedhetetlennek számító utazást, s néhány kivételtől eltekintve karantént írt elő az utazók számára. A nem uniós lakosok is beszerezhetik a koronavírus-tanúsítványt – ám csak akkor, ha Európába látogatásuk kivételes esetnek számít.

Foto:123rf.com

Néhány ország ugyanakkor saját utazási ügyletein dolgozik -írta a Times. Görögország megállapodást írt alá Izraellel és terveket dolgoz ki 10 másik országgal kapcsolatban is, köztük Nagy-Britanniával, Kanadával és az Egyesült Államokkal.

Az Egyesült Királyságban szövetségi tisztviselők az utazás újbóli lehetővé tételének legjobb módját is tárgyalják. „Vannak vitáink az utazással kapcsolatban…de úgy gondolom, nem tehetünk mást, mint hogy figyelembe vesszük a mindenkori adatokat. Látnunk kell, hogyan fejlődik a koronavírus” – mondta Kwasi Kwarteng, az Egyesült Királyság üzleti titkára a BBC-nek.

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index