Kommunikációs utórezgések

Nem csitulnak a múlt év végén kipattant, és az Európa Tanács előtt január végén napirendre került H1N1 kommunikációs botrányának hullámai.

Annak ellenére, hogy a kontinens felelős politikusai előtt a WHO vezető képviselői mindent megtettek, hogy magyarázzák a bizonyítványt. Nevezetesen, hogy nem elhamarkodottan kiáltottak világvészt az új járványról, és hogy a gazdasági lobbi érdekeltségeknek nincs befolyásuk a munkájukra.

A vád meglehetősen erős, hiszen a gazdasági nyomásgyakorlás, illetve a multicégek befolyásolási lehetősége a független világszervezetekre megkérdőjelezheti az emberek százmillióinak életét befolyásoló döntések objektivitását. Dr.Wolfgang Wodarg epidemiológus, aki a talán a legtöbb kérdőjelet, kétséget és vádpontot fogalmazta meg, korábban az Európa Tanács egészségügyi bizottságának a vezetője is volt, meglehetősen sokat tudhat.

Tényeket és adatokat tárt a politikusok elé, amelyekkel az egyik legfőbb vádpontot igyekszik alátámasztani. Nevezetesen, hogy elhamarkodott volt a világjárvánnyá nyilvánítás, és hogy emiatt feleslegesen sodorták igen nagy költekezésekbe a vakcinákat rendelő kormányokat. Tény, hogy a WHO borúlátó előrejelzése akár kétmilliárd ember fertőződését vetítette előre a világon, például az Egyesült Államokban akár kilencven millió áldozattal.3579

Ezzel szemben nagyságrendekkel kevesebb volt az érintettek és az áldozatok száma is. Szerencsére ? tegyük hozzá. De ha nincs erősen félrevert harang, nagy vészt jelezve, talán nem veszik komolyan a kormányok a vészt, és nem költenek annyit, ami most végül is kifolyt az államkasszákból. Az arányokról van itt szó, no meg persze a sokat emlegetett felelősségről.

Miközben a WHO a kormányoktól kapott anyagi támogatás mellett annak többszörösét gyűjtötte be különböző nem kormányzati adományozóktól, a körömszakadtáig védekezik. Dr. Keiji Fukuda, aki a világkampány vezetője és felelőse a nemzetközi szervezetben, minden vádat tagad. Mindamellett, hogy egyre több kormány képviselői és nemzeti szervezetek fogalmaznak meg kétkedő kérdéseket a H1N1 kampányával kapcsolatban.

Egészségügyi területen soha nem tapasztalt visszhang kezd felerősödni szerte a világon, ahogy a járvány elcsendesedésének jelei erősödnek mindenfelé. Meglehet, a H1N1 kommunikációs utórezgései nagyobb és erősebb következményeket okozhatnak majd, mint maga a járvány.

G. Németh Gy.

Forrás: