Kiszámolták: összesen ennyi koronavírus kering Földünkön

Kaliforniai és izraeli kutatók szerint kábé ennyi aktív koronavírus tartja sakkban az emberiséget.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói kiszámolták bolygónk aktív koronavírus populációjának összsúlyát – írja a Phys.org.

Egyetlen SARS-CoV-2 vírus tömege nagyjából egy femtogramm,

vagyis a gramm ezerbilliomod része. A szakértők rhesusmajmokkal végzett vizsgálatok adatait vették alapul. Azt mérték, hogy egy fertőzés során különböző testrészeknek mekkora a vírustelítettsége. Az adatokat különböző faktorokkal felszorozták, hogy emberi mértékre konvertálják a vírustelítettséget, hiszen az embereknek jóval nagyobbak a szerveik. Kalkulációk szerint egy koronavírussal

fertőzött ember szervezetében nagyjából 1-10 mikrogramm vírus van.

Fotó: 123rf.com

A járvány bármely adott pillanatában 1-10 millió között volt a fertőzöttek száma. Ez alapján egyszerű számításokkal megállapították, hogy a világon az összes vírus teljes súlya 0,1-10 kilogramm között mozog.
A számok ismerete segíthet megérteni, hogyan formálódik a vírus. Ennek alapján és hasonló vírusokkal végzett korábbi kutatások segítségével

kikalkulálták a valószínűsíthető mutációk számát,

melyeket egy vírus egy fertőzés során létrehoz. Egy fertőzés során a SARS-CoV-2 vírus genomjában nagyjából 0,1 mutáció történik. És mivel az egyes fertőzések között 4-5 nap telik el, elméletileg havonta három mutáció jöhet létre. Ez az eredmény megfelel a más kutatók által tapasztaltaknak.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elárulta, milyen elven működik a két vakcina.

Van különbség az orosz és az AstraZeneca vakcina között?

 

 

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.