Kéz a kézben: D-vitamin hiány és pajzsmirigyprobléma

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, általában úgy nő a D-vitamin hiányosok aránya. Ez leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért a pajzsmirigy funkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

Nem biztos, hogy az őszi fáradtság okozza rossz közérzetét

Ahogy odakint egyre rosszabbra és komorabbra fordul az idő, sokakon őszi fásultság lesz úrrá. Ez bizonyos mértékig normálisnak mondható, ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor az akár hormonális zavarra is utalhat. A pajzsmirigy alulműködés egyik vezető tünete ugyanis az álmosság és a fáradtság, amit könnyű összetéveszteni az ősszel jelentkező panaszokkal.

“Nem árt azonban tudni, hogy a pajzsmirigyzavar gyakran D-vitamin hiánnyal együtt jelentkezik, így fokozzák egymás tüneteit. Éppen ezért, amennyiben D-vitamin hiányban szenved, úgy érdemes a pajzsmirigy funkcióit is ellenőriztetnie, hiszen ha a kettő egyszerre áll fenn, úgy a kellemetlen panaszait egyedül a vitaminpótlás nem orvosolja” – figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD.

Ezért függ össze a D-vitamin és a pajzsmirigyzavar

A D-vitaminról sokáig azt hitték, hogy egy „egyszerű” vitamin, ám az utóbbi évek kutatásai során a tudósok rájöttek arra, hogy már-már hormonként viselkedik, így fontos szerepe van a hormonháztartás egészséges működésében.  Éppen ezért hiánya gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával illetve pajzsmirigyzavarral is.

faradtsag2

Egy kínai tanulmányban például megfigyelték, hogy az autoimmun pajzsmirigy alulműködésben szenvedők 82 százalékánál D-vitamin hiány is fennállt, vagyis kevesebb, mint 20 ng/ml volt a szintjük, és még ennél is nagyobb volt a D3 hiány, amennyiben magas antiTPO értéket (>1300) is megállapítottak. Az autoimmun pajzsmirigyzavarban szenvedők magasabb anti-TPO szintje tehát összefüggésben áll a D-vitamin hiánnyal, mivel ez utóbbi egyfajta co-hormonként viselkedik a pajzsmirigy működésében. Egy másik tanulmányban azt is megfigyelték, hogy a Hashimoto betegek magasabb TSH szinttel és megnagyobbodott pajzsmiriggyel is rendelkezhetnek. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a két állapotra egy időben kell gondolni, és indokolt esetben egy időben is szükséges elkezdeni a kezelésüket.

Vérvétellel megállapítható

Mind a pajzsmirigyfunkciók, mind a D-vitaminszint egyszerű vérvétellel megállapíthatók. Mivel a két probléma szorosan összefügg egymással, így érdemes mindkettőt egyszerre vizsgálni. Pajzsmirigy alulműködés esetén a leggyakoribb terápiás mód a gyógyszeres hormonpótlás, míg D-vitamin hánykor táplálékkiegészítő meghatározott dózisban való szedését javasolják az orvosok.

Forrás: Budai Endokrinközpont