Kanyarójárvány Afrikában: 47 907 fertőzött, 731 halálos áldozat

Az Afrika keleti és déli részén nemrég kitört kanyarójárvány több mint 700 ember halálát okozta, ami azzal fenyeget, hogy semmissé teszi az elmúlt években a betegség visszaszorításában tett előrelépéseket.

“2010 június közepéig a járvány 47 907 gyermeket fertőzött, és 731 halálos áldozatot követelt összesen 14 országban. Legutóbb Malawiban, Mozambikban és Zambiában tört ki járvány” – áll az ENSZ jelentésében. A betegség leginkább Zimbabwét sújtotta, ahol 517 halálos áldozatról számoltak be.

 

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány “a rendkívül fertőző betegség halálozási arányának csökkentésében a közelmúltban elért előrelépések visszafordításával fenyeget”. A szakértők szerint az ENSZ szervezetei által javasolt kontroll stratégiákat, többek között a védőoltást, szigorúbban végre kell hajtani.8641Anyagiak miatt csökkent a beoltottak száma

A mostani kanyarójárvány azért jelenhetett meg, mert hiányosságok történtek a kontroll stratégiák kivitelezésében. Ezeket a hiányosságokat a kormányok és a partnerek nem megfelelő pénzügyi kötelezettségvállalása okozza” – áll a közleményben.

“A kanyaró könnyen megelőzhető. Ahhoz, hogy a betegség visszaszorítására tett erőfeszítéseinket és sikereinket megőrizhessük, pótolnunk kell a pénzügyi hiányosságokat. Ha nem így tesszük, a közeljövőben még több kanyaró okozta halálesetre kell felkészülnünk” – nyilatkozta az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális igazgatója, Elhadj As Sy.

A kanyaró súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás, hasmenés és agyvelőgyulladás kialakulásához vezethet.

Forrás: