A kánikula folytatódik, hasznos tanácsok kisgyermekeseknek

Folytatódik a kánikula; többnyire derült, száraz időre számíthatunk, az északi területeken lehet kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő.

A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű, a nagyvárosokban és a magasabban fekvő helyeken lesz a melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul.

Továbbra is kánikulára számíthatunk, emiatt a különösen érzékenyeknél gyenge melegfront jellegű hatás jelentkezhet. Náluk levertséget, fáradékonyságot, fejfájást, alvási zavarokat okozhat az időjárás. Csökkenhet a koncentráló képesség. A déli órákban nagyon erős lesz az UVB sugárzás. Aki teheti keressen árnyékos, hűtött helyet, és ajánlatos minél több folyadékot, vizet fogyasztani.

baba_meleg

Mennyi folyadékra van szüksége a kisgyermekeknek?

  • 0-6 hónap: a tejes táplálás megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít
  • 6-12 hónap: 1dl
  • 1 éves: 6 dl
  • 2-3 év: 7dl
  • Óvodás kor: 1l

A felsorolt mennyiségekben természetesen lehetnek egyéni különbségek. Vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretnek inni, többször is kérnek a nap folyamán, míg másokat lefoglalnak az egyéb tennivalók és nekünk, szülőknek kell figyelnünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak.

Mit igyon a kisgyermek?

Ásványvizek

Az ásványvizek közül válasszunk szénsavmentes változatot. A szénsavas vízben oldott gázok a gyomorban felszabadulva feszítő érzést, refluxot provokálhatnak, haspuffadást okozhatnak. A feszülő has kellemetlen érzetet kelt a gyermekben. Különböző ásványvizekben minden ionnak más-más a koncentrációja, ezért érdemes váltogatni a különböző márkákat.

Gyümölcslevek

Az üdítők közül leginkább a tartósító- és színezékanyagot nem tartalmazó természetes gyümölcslevek a legegészségesebbek. Igaz, a friss gyümölcsöt nem pótolja teljes mértékben, de részlegesen vitamin-forrásként szolgálhat.

Tea

A kicsinek szánt teák megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ne gyümölcsaromával illatosított fekete teát válasszunk. Ezek a termékek nem csak koffeint tartalmaznak, de a gyümölcsaromák (színezék és illatanyagok) miatt ritkán allergiás tüneteket kiváltó hatásuk is lehet. A teák közül a valódi gyümölcstea ajánlható a leginkább. Ezt akár ízesíteni sem kell, hiszen a benne levő gyümölcsök kellemes aromát biztosítanak.

Forrás: met.hu/ allergiakozpont.hu

Forrás: